Aynı DNA dizilimiyle doğan ikiz çocukları birbirinden ayırmak neredeyse imkansız. Birlikte yaşadıkları zaman boyunca arkadaşları tarafından isimleri karıştırılır, sınavlarda birbirinin yerine geçmelerini öneren şakalar yapılır, tek tip kıyafetler giyer. Hatta ayırt edilemedikleri için doğum lekesi, mimik gibi farklarla ayırt edilmeye çalışılır. Aynı anneden, aynı anda doğan bebekler adeta birbirlerinin karbon kopyası gibi birbirine benzer.
Zaman ilerledikçe ve ikiz çocuklar büyüdükçe farklılaşıp birbirlerine benzemez olurlar. Hayatları farklılaşır, kaderleri ayrılır. Başlangıçta birbirinin aynı olan ikizler bir noktadan sonra bambaşka bireyler olmaya başlar. Çinli fotoğrafçı Gao Rongguo, Çin’de yaşayan yetişkin ikiz kardeşlerle “Tek Yumurta İkizleri” isimli bir fotoğraf projesine imza atıyor. Aynı ailede büyüyüp, aynı yüzü paylaşan insanların kaderleriyle değişen hayatları ve karakterlerini gözleme fırsatı sunuyor.
İkizleri birbirine bakarken fotoğraflayan Rongguo, kardeşlerin yüzünün yarısına bakarak onları bir bütün haline getirirken kardeşler için de aynaya bakma hissini yaşatıyor. Her bireyin, dünya üzerindeki her canlının hayatının bir diğerine göre nasıl çeşitlendiğini en temel örnek üzerinden işliyor; birbirinin kopyası olarak doğan ikiz kardeşler.
Görsel; Gao Rongguo