Taksim Meydanı İstanbul’un en önemli meydanları arasında yer alıyor. Gerek tarihi gerek hikayesi meydanı özel kılıyor. Bu tür kamusal meydanlar kentlerin kimliğini oluşturan ögeler arasında yer alıyor. Kentin adeta kalbi olan bu tarz meydanlarda kentin sakinleri özgürce bir araya geliyor. Dolayısıyla bu meydanların kültürel ve sanatsal faaliyetlerle canlı kalması gerekiyor.
Kavuşma Durağı kent sakinlerini kültür ve sanatla buluşturacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi de İstanbul Meydanlarına Kavuşuyor projesi kapsamında katılımcı bir anlayış ile kent meydanlarında dönüşümü sağlamayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda da projelerini birer birer hayata geçiriyor.
İstanbul’un kültür sanat hayatının kalbi Taksim Meydanı geçici sergi/etkinlik platformu ile İstanbullular kültür ve sanatla buluşuyor. Bu kapsamda her gün çeşitli müzik gruplarının sahne aldığı #KavuşmaDurağı nda bugün İBB Bandosu sahnede.
?17 Şubat Pazartesi
⏰15.00-17.00 pic.twitter.com/OHldnslNVn— İBB Kültür Sanat (@ibb_kultur) February 17, 2020
Taksim Meydanı’nda bugünkü konserleri Selin Sümbültepe Caz Trio ile tamamladık. Biz 25 Şubat’a kadar her gün 15.00-17.00 / 18.00-20.00 saatleri arası Taksim Meydanı’ndayız.? Bu coşkuyu paylaşmak isteyen, sanatla ve dostlukla buluşmayı özleyen herkesi bekleriz.??#KavuşmaDurağı pic.twitter.com/EKcEZEBCpv
— İBB Kültür AŞ (@kultur_istanbul) February 16, 2020
İBB, kentin hafızasına sahip çıkmak, İstanbul’un buluşma noktaları olan meydanlara kimlik ve estetik kazandırmak için bir projeyi daha hayata geçirdi. Taksim Meydan’ında şehir sakinlerini kültür ve sanatla buluşturacak Kavuşma Durağı adı verilen geçici bir sergi platformu kurdu.
Platformun üst kısmından meydan seyredilebiliyor
IND [Inter.National.Design] tarafından tasarlanan etkinlik platformu çelik strüktür üstünde ahşap basamaklı spiral bir yapıya sahip. 253 metrekarelik alana kurulan platformda açık ve kapalı gösterim alanı bulunuyor. Alt tarafında geçici sergi alanı üst tarafında ise mini konserler için bir alan tasarlanmış. Ayrıca üst taraftan meydanı izlemek de mümkün oluyor.
Kavuşma Durağı’nda ilk konser 15 Şubat’ta verildi. Konser ile birlikte İBB ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü tarafından hazırlanan İstanbul’un Kalbi Taksim Sergisi de platformun alt kısmında ziyaretçilerini bekliyor.
Meydanlar şarkılarla, türkülerle, neşeli insanlarla güzel. ?????
İstanbulluların meydan tasarımlarıyla ilgili görüşlerini aktaracağı açtığımız “İstanbul’un Kalbi Taksim” sergisi ve katılımcı etkinliklerin #KavuşmaDurağı’nı İstanbullular çok sevdi. pic.twitter.com/9OffTCt7iC
— İstanbul Büyükşehir Belediyesi (@istanbulbld) February 18, 2020
Kavuşma Durağı adı verilen geçici sergi platformu sadece Taksim Meydanı’nda vatandaşlara hizmet vermeyecek diğer konumlara da taşınacak ve kentsel tasarım yarışmaları sürecinde katılım platformu olacak. Kentin farklı noktalarında kullanılabilecek bu platformun maliyeti ise 652 bin lira.
Taksim Meydanı kaybolan ruhuna kavuşuyor.
İstanbulluların meydan tasarımlarıyla ilgili görüşlerini aktaracağı açtığımız “İstanbul’un Kalbi Taksim” sergisi ve katılımcı etkinliklerin #KavuşmaDurağı olan strüktür kentin diğer meydanlarına da dokunacak. pic.twitter.com/1FgXzrlwYL
— İstanbul Büyükşehir Belediyesi (@istanbulbld) February 16, 2020
Kavuşma Durağı ve Dijital Gösterim Merkezi için kaldırma kararı
15 Şubat’ta kurulumu tamamlanan Kavuşma Durağı ve hemen yanında yine meydanda yer alan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na ait Dijital Gösterim Merkezi için 17 Şubat tarihinde yeni bir karar açıklandı. İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Taksim Meydan’ında yer alan iki yapının kaldırılmasına karar verildi. 15 gün içinde kaldırılmaması halinde kurul tarafından suç duyurusunda bulunacağı bildirildi.
Cumhurbaşkanlığının çadırı 8 aydır Taksim'de dururken sesi çıkmayan Koruma Kurulu, İBB #KavuşmaDurağı'nı açtıktan 2 gün sonra her iki yapının da kaldırılmasına karar vermiş.
Kamuoyu bu işlemlerin zamanlamasını da, amacını da çok iyi değerlendirecektir. pic.twitter.com/LpdjDQg5eN
— Büyükşehir Çalışıyor (@tcbuyuksehir) February 17, 2020
Farklı meydanların kültürel, tarihsel değerini vurgulamaya ve bu noktaların dinamik tarihleri üzerine sergiler düzenlemekte kullanılacak. Aynı zamanda meydan tasarım projelerinin oylanması ve toplumsal katılım konularında bir açık alan halinde değerlendirilecek. pic.twitter.com/7evOMMxblm
— Mahir Polat (@mhrpolat) February 15, 2020
#kavuşmadurağı meaning joining station is now open! Our #taksimpavillion allocates space for Taksim square history exhibition at the ground floor while its stepped roof conforms an urban amphitheatre where debates, poetry or music can occur spontaneously. Credits:@indarchitects pic.twitter.com/8NNJ1Iu2k1
— InterNationalDesign (@indarchitects) February 16, 2020
Görsel: Twitter