Cannes Lions 2015’te ilk kez tanıştığımız duygusal robot Pepper, o günden bugüne dünyanın pek çok yerinde kendine iş buldu. Pepper, hizmet sektöründe karşılama ve benzeri aşamalarda insanlığa yardımcı olmak için geliştirildi. Belçika’da hastanelerde, Japonya’da ise ağırlıklı olarak restoranlarda, Fransa ve İspanya’da ise marketlerin şarap reyonlarında çalışan Pepper’ın Chief Scientific Officer‘ı Rodolphe Gelin, robotların toplum içindeki konumunu değerlendirdi.
Robotların insanların işini elinden alacağını öngören kıyamet senaryolarının gerçekçi olmadığını düşünen Gelin, işini iyi yapan insanların çalışmaya devam edeceğini söyledi. Robotların belirli işleri insanlardan daha hızlı yapabildiğini kabul ederken kimi işlerin de insan dokunuşuna ihtiyacı var. Sürücüsüz otomobiller alanında robotların yapacağı işler görece basit ve kural setine bağlı. Çünkü yoldaki işaretler ve tabelalar otomobillere ne yapmaları gerektiğini söylüyor. Oysa musluk tamiratı gibi emek öncelikli işlerde insan zekası kendini gösteriyor.
Robotlar ve insanlar gelecekte aynı gezegeni paylaşıyor ve iş bölümü yapıyor. Gelin’e göre robotların insanları alt edip üstün tür olma ihtimali oldukça düşük. Çünkü, işimize yaramayacak bir robotun alıcısı da olmaz, diyor. Hastanelerde çalışan Pepper’ı örnek göstererek, onun hasta karşılama ve resepsiyon alanında yetkin olduğunu fakat doktorun yerine geçemeyeceğini söylüyor. Çünkü doktorun iş tanımında ameliyatların yanı sıra hastalara ve yakınlarına durumu açıklamak da var. Robotlar bunu duygusuz bir şekilde “şu hastalığın var ve şu kadar zaman içinde öleceksin” derse, bu kimsenin hoşuna gitmez.
Geleceğin iş alanlarındaki değişime de değinen Gelin, orta çağdaki demirciliğin ortadan kalkışı gibi günümüzde de kimi meslekler bu şekil değiştireceğini veya yok olacağını söyledi. Fakat bu mesleklerin yerine de yenileri ortaya çıkacak ve insanlar kendilerine yeni yetkinlikler yaratacak.
Robotik alanın gelişmesinde de bu yeni ortaya çıkacak mesleklerin aktif rol alacağını öngören Rodolphe Gelin, tıpkı akıllı telefonların uygulamalar olmadan fonksiyonel olmaması gibi robotların da yazılımları olmadan işlevsiz olduğunu söyledi.
Görsel: Bigumigu, Softbank