Yangın muslukları yangın sırasında kullanılmalarının yanı sıra başka işlevler de üstlenebilir mi? Neden olmasın? İsviçreli ürün tasarımcısı Dimitri Nassisi, Drinking Hydrant ile belki de bir asırdır tasarımında önemli bir değişiklik yapılmamış bu araçlara öyle bir dokunuş yapıyor ki, musluğun kutsal görevlerine yenilerini ekliyor. Tasarımcının çeşme işlevi ekleyerek dönüştürdüğü bu musluklar, insanlara hizmet etmekle kalmayıp köpekler için de hayati bir önem kazanıyor.
Yangın musluğuna yeni kutsal görevler
Drinking Hydrant adlı bu yangın musluğu-çeşme, İsviçre’de yer alan köklü sanat ve tasarım okulu ECAL’da (Lozan Kanton Sanat Okulu) eğitimini tamamlayan Dimitri Nassisi’nin mezuniyet projesi. Görünümüyle görsel bir ikon haline gelen yangın musluklarını yeniden tasarlamak cesaret işi. Belki de böylesi anlamlı ve hoş bir dokunuş yapmış olmasaydı Nassisi’nin tasarımı pek çok insan için kolayca burun kıvırılacak bir şey olabilirdi. Oysa şu an, özellikle de yazın kavurucu sıcaklarına maruz kaldığımız günlerde bir an önce hayata geçirilmesi dilekleri geçiyor pek çoğumuzun içinden. Türkiye’de musluk suyunu içmeyi tercih etmiyoruz belki ama duruma sokak hayvanlarının açısından baktığımızda burada da görmekten mutluluk duyacağımız, hayat kurtarabilecek bir dönüşüm bu. Bu çeşmelerle ülkemizde insanlar için temiz içme suyu sunulabilse pet şişelerin neden olduğu plastik atıklar da büyük oranda azalabilir.
Üst kısımda insanlar için bir çeşme bulunan tasarımda, alt kısımdaki su dolu bir hazne de hayvanlara içme suyu sağlıyor. Köpekler için sunulan su insanların tetiklediği çift taraflı anahtarla hazneye doluyor. Yani kendinizi suyunuzu içtikten sonra veya önce empati yapıp anahtarı bir de diğer yana bastırarak hayvanlar için olan hazneyi doldurabiliyorsunuz. Can dostuyla yürüyüşe çıkan köpek sahipleri için de pratik bir çözüm. Bu arada tasarımcı nedense “köpekler için” ibaresini kullanmış ancak bütün sokak hayvanlarına hizmet edecek bir tasarım olduğu ortada. Elbette yangın durumunda standart yangın musluklarında olduğu gibi işlevini yerine getirebilecek durumda. Bu arada tasarımın henüz yalnızca bir prototip olduğunu ve uygulamaya geçirilmediğini de ekleyelim.
Siz ne dersiniz, Türkiye’de bu tasarım hayata geçirilebilir mi? Peki ne şekilde?
Bu arada sokaklara patili dostlarımız için bir kap su koymayı unutmayalım.
Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.