Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gutenberg’in Kemikleri Sızlıyor mudur?

Gutenberg’in Kemikleri Sızlıyor mudur?

Bazı kaynaklara göre yılın hatta yüzyılın buluşu olarak görülüyor. İnternetten sonra bilginin çoğalmasına yönelik gelmiş en büyük yenilik olarak adlandırılıyor. Ofis tipi fotokopi makinalarından biraz daha büyük olan “Espresso Book Machine” adı verilen bu cihaz sayesinde bildiğimiz standart kitap satan dükkan konseptleri ve kütüphanelerin çehresi değişecek gibi. Çünkü alet hafızasındaki 500.000’e aşkın kitaptan herhangi birini dakikada 100 sayfa hızla basabiliyor,  istediğiniz kalitede kağıda basıp giyotinle boyutlandırıp ciltleyip orjinal halinden hiç bir farkı olmadan size temin edebiliyor.

Bir Kitap ATM’si olarak adlandırılan bu cihaz sayesinde “o kitap elimizde yok” , “tükendi”  gibi mazeretler ortadan kalktığı gibi kitapçıların fiziksel olarak çehreside değişecek ve mahalle aralarına kadar, ufak birimlere girebilir hale gelecek aynı zamanda stoklama ve nakliye maliyetleride ortadan kalkacağı için kitapların fiyatlarıda bir nebze olsun ucuzlayacak.

Biraz diyorum çünkü cihazın fiyatı 175.000$.  Gittikçe dijitalleşen dünyada kitapların yavaş yavaş unutulduğu bir ortamda, böylesine bir yenilik açıkcası beni heyecanlandırdı. Şimdilik 500.000 kitap belki çok büyük bir rakam gözükmeyebilir ama en azından fiziksel varlığı ile kitaplar bir şekilde dijital dünyaya entegre olabilmeyi başardı bence.

Düşünsenize ileride tez konunuz için netten yaptığınız araştırmanız için New York’ta bir kütüphanede bulduğunuz bir kitabı, online olarak satın alıp, sonra 5 dk. içinde mahallenizdeki kitapçınıza gidip sıcağı sıcağına elinizde tutabileceksiniz. Bence gündelik yaşamı kolaylaştıracak ve kitabın insan hayatındaki rolünü tekrar kazanmasına yardımcı olacak çok güzel bir cihaz olmuş. Kim yaptıysa ellerine sağlık…