Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Greenpeace’in Formula 1 Belçika Shell Grand Prix’si Eylemi

Greenpeace’in Formula 1 Belçika Shell Grand Prix’si Eylemi

Greenpeace, petrol devi Shell'in kuzey buz denizinde yapmak istediği petrol arama çalışmalarına dikkat çekmek için yapılan eylem.

Dün efsanevi Spa-Francorchamps pistinde gerçekleşen, tam adıyla 2013 Formula 1 Shell Belgian Grand Prix yarışında Greenpeace’in önemli bir eylemi vardı.

Greenpeace, “Kuzey kutbunu yok etme yarışını durdur!” diyerek bir kampanya yapıyor ve özellikle Shell’in bu bölgede petrol arama faaliyetleri dolayısıyla çevreye verdiği ve vereceği zarara dikkat çekmeye çalışıyor. Formula 1 takviminde her yarışın ayrı bir isim sponsoru var ve Belçika yarışına ismini veren şirket de Shell. Greenpeace, dünyada en çok izlenen TV yayınlarından biri olan Formula 1 sırasında yapılacak bir eylemle Shell’e ve Shell üzerinden dünyaya ileteceği mesajını duyurmaya karar vermiş.
Yarışta ana tribünde açılan dev pankart, canlı yayına yansımasa da, sosyal medyanın inanılmaz gücü sayesinde Formula 1 izleyicileri tarafından hızla farkedilerek dolaşıma sokuldu.
Eylemin sesini asıl duyuran aktiviteyse, yarış sonunda kazanan pilotların ödüllerinin verildiği podyuma çatıdan inmeye çalışan Greenpeace aktivisti oldu. Aktivist podyuma ulaşamasa da bu fotoğraf konuyu ve dolayısıyla kampanyayı gündeme taşımayı başardı.
Bu arada podyum önüne yerleştirilen uzaktan kumandalı bir branda da tören sırasında uzaktan aktive edilerek, efsanevi bir görüntü yaratmayı başardı (yayında gösterilmedi bu pankart).
Ne yazık ki podyum töreni sırasında çatıdan inmeye çalışan Greenpeace aktivisti pistteki seyirci tarafından yuhalandı. Yayın üzerinden eylemi duyurmak için iyi bir yol da olsa, bu eylemde seçilen yöntem, eylemin yapıldığı alandaki binlerce insan tarafından görebileceği olası desteği alamadı. Greenpeace’in eylemlerinde bu konuyu da çözmesini diliyorum.
Bu arada internetler konuyu bir F1 mimine çevirmekte de gecikmedi elbette: