Bu yıl 5. kez düzenlenen sokak sanatları festivali Mural İstanbul, yerli ve yabancı birçok sanatçıyla bir araya gelerek Kadıköy sokaklarını renklendiriyor. Başta Yeldeğirmeni’ne özgü olarak Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle yola çıkan festival Yeldeğirmeni’nden çıkıp Kadıköy’ün diğer semtlerine taştıkça ismini de Mural İstanbul olarak değiştirmiş ve küresel basında da yer göstermeye hazırlanmış.
Biz de bu yıl festival kapsamında yer alacak 4 sanatçıyla röportaj yapıp işleriyle birlikte Bigumigu’da yer vereceğiz. Kadıköy’ün yerel sanatçılarından, herhangi bir sokaktan geçerken işiyle karşılaşabileceğimiz sanatçı Ares, Acıbadem Mahallesi Bedrettin Sokak’taki eserini tamamladı. Onunla hem eserlerindeki ilham kaynakları hem de Türkiye’de üretim yaparken yaşadıkları üzerine konuştuk.
Power&Boundaries çalışmasıyla festivalin ilk eserini yapan Chu’nun röportajına da buradan ulaşabilirsiniz.
Nelerden ilham alıyorsun?
Ares: Bu çok geniş bir soru oldu. Saatlerce cevaplayabilirim. Yaptığım işleri ve temasını belirleyen şeyler; içinde bulunduğumuz yakın çevre üzerine gözlemlerim, çalışma alanının koşulları ve kaybettiğimiz güzel insanlar. Gözlem gündemimde ne varsa bir sonraki çalışmaya ilham veren konu o oluyor.
Ne yapacağına duvarı gördükten sonra mı karar veriyorsun önce mi?
Ares: Benim için mantıklı olan işi zihnen tasarladıktan sonra duvara yerleştirmeye çalışmak.
Çalışmana önceden onay alman gerekiyor mu?
Ares: Bazen evet, bazense hayır.
Bu işten nasıl para kazanılıyor?
Ares: Bu işi yapan insanların, duvar boyamaya en yakın para kazanma şekli bir galeride eserlerini sergileyerek satmak. Duvar boyayarak, mural yaparak para kazanılmıyor. Ben de farklı alanlarda serbest çalıştığım işler yapıyorum. Sadece bu işi yapmak isterdim ancak mümkün değil.
Eserlerin daha önce nasıl tepkiler aldı?
Ares: İşler sokakta olduğu için oradan geçen herkes bir eleştirmen oluyor. Ve işi gören kişiler Türkiye nüfusunun bir parçası olduğu için de çok çeşitli bağlamlarda tepkilerle karşılaşıyorum. En sık karşılaştığım durum ise insanların kendi istediklerini yaptırmaya çalışmaları.
Nasıl tepkiler seni mutlu ediyor?
Ares: Yaptığım işlerin önünden geçerken akıllı telefonla bir fotoğraf çekip yoluna devam eden insanları gözlemliyorum kimi zaman. İşlerimi akılda kalması için, insanların birkaç dakika dahi olsa üzerine düşünmesi için yapıyorum. Oysa çektikleri fotoğrafa baktıklarında vermek istediğim etkiyi göremeyecekler. Bir anlığına bile olsa duvarın etrafında dolanıp, bir o yandan bir bu yandan inceleyip detayları ve kompozisyonu izleyen insanları görmek beni mutlu ediyor.
Görsel: Mural İstanbul, Kadıköy Belediyesi, Bigumigu