Sezonun ilk grand slam tenis turnuvası Avustralya Açık geçtiğimiz hafta sona erdi. Pandemi nedeniyle seyirci kısıtlamaları olmasına rağmen heyecanlı maçlar oynandı. Ancak bu heyecanı herkes aynı oranda yaşayamıyor. Avustralya’da 600 bine yakın, dünyada ise yaklaşık 285 milyon insan görme bozukluğu veya görme kaybı yaşıyor. Tenis deneyimi de televizyonlarda görsel ağırlıklı olduğu, radyoda ise duyguyu vermek için oldukça yavaş kaldığı için bu insanlar maçları takip edemiyor.
Action Audio, verileri sese dönüştürüyor
Action Audio, görme engelli olan veya görme kaybı yaşayan spor severler için oyunun anlarını 3 boyutlu sese dönüştüren bir teknoloji geliştirerek görme engeli bulunan izleyicilerin de maçı takip etmesine imkan tanıyor. Oyunu gerçek zamanlı olarak aktaran teknoloji deneyimi sesle zenginleştiriyor. Topun hangi tarafta olduğunu, hızını, çizgiye yakınlığını, vuruşun forehand mi backhand mi olduğunu anlamaya imkan veriyor.
Oyuna erişimi daha kapsayıcı hale getiren Action Audio, uzamsal verileri Monash Üniversitesi’nden uzmanlar eşliğinde veriye döküyor. Topun yörüngesi, hızı gibi çeşitli veriler hali hazırda teniste Şahin Gözü (Hawk-Eye) teknolojisinde kullanıyor. Bu verilerden faydalanan ekip bilgileri 3B veya stereofonik sese dönüştürülüyor. Tek bir sesi duymak yerine farklı seslerin aynı anda duyulmasına ve anlamlandırılmasına imkan tanınıyor.
Avustralya Açık finallerinde pilot uygulama yapıldı
Tennis Australia ve Monash Üniversitesi ile iş birliği gerçekleştiren Action Audio, yaratıcı ajans AKQA’in katkısıyla bu teknolojiyi Avustralya Açık finallerinde pilot olarak sunma şansı yakaladı. 20 ve 21 şubat tarihlerinde gerçekleşen erkekler ve kadınlar finalinde görme engelli izleyiciler sesler üzerinden maçı takip etti. Action Audio’nun internet sitesinde seslerin hangi anlama geldiğini açıklayan küçük kayıtlar bulunuyor. Ayrıca 2018 Erkekler Avustralya Açık finalinin bir parçasının sesli deneyime dönüştürülmüş hali paylaşılıyor.
Görsel: Vimeo, AKQA