Oyuncular için bitmek bilmeyen bir sevda adeta konsollarla, donanımla uğraşmadan oyun oynamak. Hatta Netflix’te dizi izler gibi bir tuşla stream ederek oyun oynamak pek çoğumuzun hayaliydi. iPad’lerin içine doğmamış nesilin hatırlayacağı oyun konsolları ve bilgisayar donanımları adeta teknolojinin ne hızda ilerlediğini de hatırlatır nitelikte. Fakat gerek internet bağlantı hızından gerek sunucu kalitesinden oyunları internetten oynamanın imkansız olduğu gibi bir kabul de vardı. Dünya üzerinde o kadar kişiyi aynı anda barındırabilecek bir sunucu altyapısı, sabit internet bağlantı hızı, grafik kalitesinden ödün vermemek gibi faktörler de geliştirilebilecek olası bir platformun önündeki engellerdi. Google, Game Developers Conference 2019’daki oturumunda Stadia isimli yeni oyun platformunu tanıttı.
İmkansız da görünse, önünde pek çok engel varmış gibi görünse de Google, Stadia sunumunda kendinden emin konuştu. AAA, yani en yüksek bütçeli video oyunlarının bile Chrome, Chromecast ve Pixel altyapısı üzerinden oynayabilmesini sağlayacak Stadia. TV, tablet, bilgisayar, telefon ayırmadan her yerden her zaman oyun oynanabilecek ve cihazlar arasında geçiş yapılabilecek. YouTube’daki yaratıcılar ve oyun içeriklerini de bünyesine dahil edecek olan platform böylece oyun içeriklerinin en çok tüketildiği mecranın gücünü de kapsayacak. Hatta YouTube üzerinden de bir video izlerken o oyunu oynamaya başlayabileceğiz.
Oyun indirmek ve yüklemek tarih mi oluyor?
Stadia üzerinden oynanan oyunlar doğrudan bulut üzerinde çalışacak. Böylece bir oyuna tıkladığınızda adeta video oynatır gibi çalıştırabileceğiz. Oyunu oynamaya başlamadan önce geçirdiğimiz indirme ve yükleme zamanı ortadan kalkacak böylelikle. Stadia’dan önce Project Stream kod ismiyle anılan projede Assassin’s Creed Odyssey oynanmıştı. Bir demo mahiyetindeki bu çalışmadan sonra Stadia’nın tek bir oyun çalıştıran niş bir platform olmak yerine genele hitap etmesi hedefleniyor. Ayrıca şu anda bilgisayarlara bağlanabilen tüm USB’li kumandalar Stadia ile uyumlu çalışacak. Fakat Google aynı zamanda Stadia Controller isimli bir kumanda da satışa çıkacak. Bu da Google Assistant desteği ve doğrudan buluttaki oyun oturumuna WiFi bağlanmak gibi avantajlar sağlayacak.
Google, tüm bu bulut tabanlı veri akışının altından kalkmak için dünyanın dört bir yanına yayılmış küresel altyapısını ve veri merkezlerini kullanacak. Stadia’nın kilit noktalarından birisi de oyunlarda gecikme süresini düşük tutmak için stream sürecini internete yayacak. Google, 4K oyunları 60 fps (saniyedeki kare sayısı) oynamak için ortalama 25 Mbps hızında bant genişliğine sahip olmanın yeterli olacağını söylüyor. Ayrıca şirketin planları arasında 8K ve 120 fps görüntü sunmak da yer alıyor.
Stadia donanımıyla da çok güçlü
Google, Stadia için AMD ile birlikte çalışmış ve özel bir işlemci geliştirmiş. Bu çip Google’ın söylediğine göre 10,7 teraflop güce sahip olacak. Şu anda piyasanın en güçlü konsolları PlayStation 4,2 teraflop, Xbox One X ise 6 teraflop gücünde. Böylelikle Stadia’nın her ikisinin toplamından da daha güçlü olacağı belirtildi. Geliştiricileri de cesaretlendirmek isteyen ve onların da bu platforma giriş yapmalarını isteyen Google ile Unreal ve Unity oyun motorlarını desteklediğini duyurdu. Stadia Games and Entertainment isimli yeni oyun geliştirme şirketiyle de platforma özel oyunlar geliştirilecek.
Ayrıca stil transferi olarak bilinen ve geçmiş yıllarda başta Prisma ve Facebook olmak üzere pek çok teknoloji şirketinin uyguladığı makine öğrenme teknolojisini Google, oyun içi desen tasarımında kullanıyor. Bu da sıradan bir fotoğrafı değiştirmek gibi basit işlemlerin ötesine geçerek bir oyunun tüm görsel dünyasını stil transferiyle sanat eserine benzetebiliyor.
Stadia, 2019 yılı içerisinde piyasaya çıkacak. Kesin tarih, satış fiyatı veya lansmanla birlikte platformda kaç oyun olacağı gibi detayları henüz açıklanmadı. Gelecek aylarda yeni bilgilerin gelmesi muhtemel. Lansmanın özetini ve 80 dakikalık sunumun tamamını sayfanın altından izleyebilirsiniz.
Görsel: Google, YouTube
Manşet görseli düzenlenmiştir.