Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google Now ve Servise Eklenen Yeni Özellikler

Google Now ve Servise Eklenen Yeni Özellikler

Google, 2012 I/O konferasında Android'in yeni sürümü 4.1 Jelly Bean ile birlikte yeni servisi Google Now'ın da tanıtımını gerçekleştirmişti. Kullanıcının bulunduğu konum ve o andaki zaman bilgisiyle kullanıcının önceki kayıtlarını eşleştirerek bir veri analiz eden Google Now, böylece henüz arama talebi olmadan ihtiyaç duyulabilecek bilgileri ekrana verebiliyordu. Bu da servisi mobil cihazlarına yükleyen kullanıcıların örneğin, en yakın cafe ve barların listelerini görebilmelerini, sürüş esnasında gidecekleri yere ne kadar sürede varacaklarını yoldaki trafik durumuna göre önceden öğrenebilmelerini sağlıyordu. 

13 Kasım'de Android'in güncellenmiş yeni sürümü 4.2'nin, Nexus 4 ve 10'un tanıtımını yapacak Google, Now servisi için de gelecekte neler yapılabileceğini, güncellenmiş özellikleriyle anlatan ikinci bir tanıtım videosu hazırladı.

Google yöneticilerinden Hugo Barra, Scott Huffman, Jeff Dean ve Vincent Vanhoucke'un tek tek Google Now'dan bahsettiği videoda kısaca, 10 senedir üzerinde çalışılan bu servisin nasıl bir yapı oluşturduğu, kullanıcıya sağladığı ve gelecekte sağlayacağı faydaları üzerinde durulmuş.

Google'ın sesli arama özelliği Apple'ın Siri'siyle benzeştirilen en önemli özelliklerinden biri. Ancak Google müthiş bir arama gücüyle beslenen servisinin elinde bulundurduğu kartları ön plana çıkartarak Google Now servisi için Google Knowledge Graph veritabanı üzerinden veriler almaya başlıyor bu yeni versiyonda. Böylece arama sonuçlarına daha hızlı ve doğru şekilde ulaşılabiliyor.

Videoda Hugo Barra'nın da bahsettiği gibi; sesli komut alan uygulama ilk olarak fuarın yerini, daha sonra gidilecek müzeyi ve o anda bulunulan konumu tespit ediyor. Servis son olarak bir yol haritası çiziyor isteği yerine getiriyor.

Google Now'a yeni eklenen kartlardan biri de izinli Gmail entegrasyonu. Servis uçak bileti rezervasyonu, kargo takibi, restoran ve hotel rezervasyonları gibi işlemleri izleyerek size bu işlemler hakkında doğru zamanda ve mekanda konuma göre hatırlatıcı uyarılarda bulunuyor.

Google Now servisinde, konuma ve gidilecek rotaya göre hava durumu uyarısının yapılması da ihmal edilmemiş.

Özellikle takvimi sürekli dolu olan kullanıcılara büyük yarar sağlayacağını düşündüğüm servis, gerçek zamanlı bir çok özelliği birbirine entegre etmeyi gayet iyi başarmış görünüyor. Google Now'ın bu güncel versiyonunun üzerine ilerleyen tarihlerde ne gibi yeni özellikler eklenecek hep birlikte göreceğiz.