Yapay zekânın tıp alanındaki katkılarına; ChatGPT’nin alzheimer’ı erken teşhiste kullanımı, evde tetkik için geliştirilen akıllı stetoskop gibi haberlerde yer vermiştik. Bu bağımsız çalışmaların yanı sıra teknoloji devleri de bu alanda büyük hamleler yapıyor. Bunlardan biri de şu anda Microsoft’la çok yoğun bir yapay zekâ rekabeti içinde olan Google’ın tıbbi sohbet robotu Med-PaLM 2.
İlk etapta, ultrasonla teşhis ve kanser tedavisi için için kullanılacak
Sohbet robotunun özellikle profesyonellere erişimi olmayan kırsal topluluklara tıbbi tavsiye sağlamak adına faydalı olacağı düşünülüyor. The Wall Street Journal’ın haberine göre tıbbi sohbet robotu, ABD’nin kar amacı gütmeyen akademik tıp kuruluşu Mayo Clinic dahil olmak üzere ülkedeki birkaç hastanede test ediliyor.
Yapay zekâ modeli, teknoloji devinin Bard algoritmasına güç veren PaLM 2 büyük dil modelini (LLM) temel alıyor. Ancak Med-PaLM 2, Eğitimi tıbbi lisans sınavlarının soru-cevapları ve tıbbi uzmanlık demonstrasyonları ile eğitilmiş. Dolayısıyla normal sohbet robotundan oldukça farklı.
Daha basit anlatmak gerekirse, ChatGPT veya Bard’dan farklı olarak bu özel robotun; doktorlar ve bilim insanları için belgeleri özetleme ve araştırma verilerini düzenleme yeteneklerinin yanı sıra, sağlık hizmetleriyle ilgili soruları uzmanlık seviyesinde yanıtlama becerisi de var. Robot, tıbbi fikir birliğine uyum, muhakeme yeteneği ve doktorlar tarafından oluşturulan yanıtlara dayanarak yanıtlar üretebilme gibi olumlu becerilere de sahip olduğunu ispatlamış.
Tıbbi sohbet robotunun ilk etapta ultrason teşhisi ve kanser tedavisi için kullanılması planlanıyor. Halkın kullanımına sunulması ise biraz zaman alabilir, çünkü chatbot hala geliştirmenin erken bir aşamasında. Google’ın kıdemli araştırma direktörü Greg Corrado, kendi ailesinden örnek vererek teknolojinin henüz ailesinin sağlık hizmetlerinde kullanılmasını isteyebileceği kadar akıllı olmadığını belirtmiş. Diğer yapay zekâlı sohbet robotu modellerinde olduğu gibi bazı doğruluk sorunlarına sahip olduğu Google’ın makalesinde de belirtilmiş.
Öte yandan bu araç, haberin başında da belirttiğim gibi özellikle doktorlara sınırlı erişimi olan topluluklara sağlık hizmeti sağlama konusunda umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Yapay zekânın ani sıçramalarla geliştiğini düşünürsek, Med-PaLM 2’nun eksiklerinin kapatılması da tahmin edilenden daha az zaman alabilir.
Görsel: Google