Google Assistant bugün geniş kitlelerin erişebildiği ve sürekli farklı platformlarla uyumlu hale gelmeye devam eden bir teknoloji. Google’ın CES 2018’deki atağıyla daha da yaygınlaşacağının sinyallerini verilmişti. Bugün baktığımızda akıllı telefonlar, akıllı hoparlörler, akıllı saatler, tabletler, otomobiller, akıllı televizyonlar ve ev aletleri ile neredeyse her yerde Google Assistant’ı görmek mümkün. Ancak dünyanın bazı noktalarında hala bu teknolojiye erişemeyen, akıllı telefonu bile olmayan milyarlarca insan yaşıyor. Google ve Cainkade, My Line ile artık bu insanların da Google Assistant’a erişebilmesini hedefliyor.
Akıllı telefon, bilgisayar ya da internet olmadan Google Assistant’a erişmek
Kolombiya’nın yoksul bölgelerinde uygulamaya başlanan My Line, bir telefon numarası. 6000913 olan bu telefon numarasıyla insanlar Google Assistant’a erişebiliyor ve ona sorular sorabiliyor. Başka bir deyişle; akıllı telefonlara, bilgisayara hatta internete bile sahip olmalarına gerek kalmadan Google Assistant’a erişebiliyorlar.
İnsanlar bu numarayı aradıklarında Google Assistant onları selamlıyor ve ardından onları soru sormaya davet ediyor. Sorularını sorduktan sonra da “Başka sorun var mı?”, “İşin bittiğinde telefonu kapatmaktan çekinme” gibi yönlendirmelerde bulunuyor. Geçtiğimiz ay beta sürümü uygulamaya konulduktan sonra My Line aracılığıyla Google Assistant’a 35 bin arama yapılmış.
Kolombiya’da başarılı olursa başka ülkelerde uygulamaya geçilecek
My Line, hem fikir hem de uygulama olarak yazılım geliştirme ve tasarım stüdyosu Cainkade sayesinde ortaya çıkmış. Cainkade tarafından arama yapmak için oluşturulan ara yazılım Google Assistant SDK ve Twilio’nun konuşmayı metne dönüştürmek için sunduğu hizmetle My Line mümkün hale gelmiş.
Medya planlama ve analiz şirketi Zenith’in araştırmasına göre Hollanda veya Tayvan gibi yerlerde yetişkinlerin yüzde 90’ından fazlası bir akıllı telefona sahip. ABD yetişkinlerinin yaklaşık yüzde 70’i bir akıllı telefona sahip. Kolombiya’da ise yetişkinlerin yalnızca yüzde 53’ü bir akıllı telefona sahip. Dolayısıyla böyle bir projenin Kolombiya’da başlatılması oldukça mantıklı görünüyor. Ayrıca Cainkade, My Line’ı yaratırken Venezüella’dan Kolombiya’ya kaçan mültecilerin ihtiyaçlarına çözüm bulmak istemiş. Eğer Kolombiya’daki ilk testler başarılı olursa, My Line’ın başka ülkeler de devreye girmesi planlanıyor.
Görsel: YouTube