Teknoloji dünyasında sesli asistan alanı adeta bir altın madeni. Şirketler için bir telefon, bilgisayar satışı veya aylık abonelik kadar kar sağlamıyor olabilir ancak çok daha kıymetli bir getiri sağlıyor; veri. Hem de internetteki arama geçmişi gibi tek boyutlu da değil. Sözler, vurgularla, kelime tercihleriyle baştan sona geniş bir çalışma alanı sağlıyor. Bundan birkaç sene önce Amazon’un Alexa’sı bu pazarın lideri, Apple’ın Siri’si ise küresel bilinirliğine sahip olanıydı sesli asistanlar arasında. Google bu alandaki ağırlığını artırmak için I/O 2016’da Google Assistant’ı tanıtmıştı. Tek bir soruya yanıt vermek yerine ardalanan sohbetler yapabilen, Google Translate başta olmak üzere tüm Google servislerinden beslenen bir asistandı bu. I/O 2017’de de Assistant gelişmeye ve iOS işletim sistemli cihazlar gibi farklı platformlara sıçramaya devam etti.
Google Assistant evde
Las Vegas’ta gerçekleşen CES 2018’de (Tüketici Elektroniği Fuarı) ise Google Assistant agresif bir sıçramayla yepyeni cihazlarda kendini gösterdi. Bu adımları üç ana başlıkta toplayabiliriz; ev, otomobil ve mobil. İlk basamak olan ev için Google; JBL, Lenovo, LG ve Sony ile iş birliği yaptı ve akıllı ekran (smart display) dünyasına da adım attı. Akıllı ekranlar evin bir parçası olan Google Home‘un -ismiyle müsemma- dokunmatik ekranı olan versiyonları gibi. Tabii ekranla beraber video konferans, YouTube’dan video izleme, yemek tarifi bakma gibi bambaşka meziyeteler sağlıyor. Ki bunların çoğunu Amazon Echo yapamıyor.
Google Assistant’ın yaygınlaşması için bir diğer hamle de akıllı hoparlör üreticileriyle anlaşma yapılmasıyla geldi. Google ürün yelpazesini genişletmek ve pazardaki varlığını artırmak için Altec Lansing, Anker Innovations, Bang & Olufsen, Braven, iHome, JBL, Jensen, LG, Klipsh, Knit Audio, Memorex, RIVA Audio ve SoLIS ile ortaklık yaptı.
Yolda Hey Google
Google’ın araç içinde kullanılmak üzere geliştirdiği Android Auto isimli bir yazılımı var. Android işletim sistemini araç içinde kullanmaya elverişli hale getiriyor, tıpkı iOS için bulunan CarPlay gibi. Android Auto’nun basit ve ilkel bir sesli komut yazılımı var. Çok basit işlemleri yerine getiren yalın bir yazılım. Ancak Google Assistant bu alanda da kendini göstererek Android Auto’ya da geliyor. Mesajları okuyor, hava durumunu söylüyor hatta evinizdeki akıllı sistemlere erişerek Spotify’dan müzik açabiliyor. Tabii tüm bunları yapabilirken seyir halinde olduğunuzu unutmuyor. Örneğin YouTube videosu açarak dikkatinizi dağıtmıyor. Dün akşamki maçın özetini sadece dinleyebiliyorsunuz ancak izleyemiyorsunuz.
Kia da CES’te Google Assistant konvoyuna katılan markalar arasındaydı. Markanın araç üzerindeki akıllı sistemi UVO Agent, gelen güncellemeyle birlikte Google Assistant ve Google Home destekli bir dünyaya bürünüyor. UVO Agent’ın yeni versiyonu Niro PHEV, Soul EV, Optima PHEV ve K900 modellerinde geçerli olacak. Böylece Google Assistant üzerinden araç kilini açıp kapama, motoru çalıştırma gibi şeyler yapılabilecek.
Yolda müzik dinlerken sor Google’a
Google Assistant, şu anda Android ve iOS cihazlarda kullanılabiliyor. Ancak Google bundan daha fazlasını da hedefliyor. Google’ın Kasım 2017’de düzenlediği ekinlikle kablosuz kulaklığı Pixel Buds ile kulaklık dünyasına da adım atılmıştı. Ve Google Assistant destekli bu ürün Google Translate’i kullanarak anlık çeviri yapabiliyordu. CES 2018’de ise Google, sesli asistan destekli kulaklık yelpazesini de paydaşlarıyla birlikte genişleteceğini açıkladı.
Sony de eski nesil dışarıdan istenmeyen sesi yalıtan Noise Cancelling özellikli kulaklıklarına yazılım güncellemesi yayınlayarak Google Assistant ile buluşturacak. Görece eskimiş olan modellerine Sony bu hamlesiyle ikinci bahar verecek. JBL ise Everest model kablosuz kulaklıklarını Google Assistant ile tanıştırdı. Samsung’un 2017 Mart’ta satın aldığı Harman’ın alt markası olan JBL’in Everest kulaklıklarında Assistant’ı kullanmak için basit bir eşleştirmek yapmak yetiyor. Telefon veya bir başka cihaza Bluetooth ile bağlanan kulaklıklar, eğer cihazda Google Assistant uygulaması varsa kulaklık üzerindeki sensöre dokununca otomatik olarak çalışmaya başlıyor.
CES 2017 kelimenin tam anlamıyla Amazon Alexa’nın piyasayı domine ettiği bir yıl olmuştu. Her pazardan, her kategoriden hangi ürün olursa olsun Alexa destekliyordu. Bir süre sonra, bu adeta norma dönüşmüş ve her üründe zaten Alexa desteği var gözüyle bakılır olmuştu. CES 2018’deki tabloyla beraber de bu yıl boyunca aynı şeyleri Google Assistant için söyleyeceğiz gibi görünüyor.
Görsel: YouTube, JBL