Dünyanın en büyük saat şirketlerinden Fossil’in CCO’su Brandon Little, Intel’in giyilebilirler direktörü ve moda pazarlama stratejisti Sandra Lopez, ve Jawbone’un üründen sorumlu genel müdür yardımcısı Travis Bogard; MemBrain’in ortaklarından Ken Hertz‘ün moderatörlüğünde giyilebilir ürünleri konuştu.
Konu, öncelikle bileklikler üzerinden tartışıldı. Intel’i temsilen oturumda bulunan Sandra Lopez, Mica’yı geliştirirken geçtikleri aşamalardan bahsetti. İlk prototiplerde bileklikte iki ekran bulunurken sonraki aşamalarda hedef kitle olan kadınların bu kadar çok fonksiyondansa estetik kaygıları ürüne yaklaşımda daha ön planda tutacağını düşünerek ekran sayısı bire düşürülmüş. Lopez’in de konulda taktığı akıllı bileklik Mica, gerçekten de şık bir bilezikten farksız. Birçok bildirim özelliği bulunan ürünle ilgili detaylı bilgileri buradan edinebilirsiniz.
Görsel: Mica, Intel
Yakından tanıdığımız Jawbone tarafındaki büyük haberse, Bigumigu’da haberini yaptığımız ve yakında piyasaya çıkacak olan UP3 değil, Jawbone’un farklı donanım üreticilerine açık hale getirdiği uygulama platformuydu. Jawbone’un üretmediği cihazlar da Jawbone’un UP paltformunu kullanabilecek. İlk örnek bu ay başında duyurulan Huawei birlikteliği olmuş.
Görsel: Jawbone
Bu iki örnekte, işlemci üreten Intel’in bir donanım üreticisine; donanım üreten Jawbone’unsa bir yazılım şirketine evrilmesine de tanık oluyoruz.
Fossil’in yaratıcı üst yöneticisi Brandon Little’sa, insanların saat kullanma alışkanlıklarından bahsetti. Düzenli saat kullanan kişiler ortalama 3 saate sahipmiş ve bu saatleri farklı durum ve ortamlara göre takmaya özen gösteriyormuş. Little, tıpkı kol saatleri gibi akıllı bilekliklerin de insanların kişiliklerini dışavurma fırsatı yaratan ürünler olduğunu söylüyor.
Giyilebilir teknolojiye sahip cihazların insanların kişisel zevklerini yansıtabilmeleri, özelliklerinin kişiselleştirilebilmeleri çok önemli. Fakat bir yandan da işin moda tarafı var. Moderatör Hertz salonda akıllı bileklik kullanan kadınlara Apple Watch’u kullanır mıydınız diye sorunca bu kişilerin yarısının evet yanıtını vermesi, Apple Watch’un şimdiden bir ikon olma yolunda gittiğinin bir kanıtı gibiydi. Zaten Hertz’in Little’ı sıkıştırıp Apple Watch’la ilgili zorla görüşünü istediğinde Little’ın yanıtı da bunu destekliyordu: “Apple’un ürün geliştirme takımında olsaydım tam olarak bu ürünün çıkması için uğraşırdım muhtemelen, Watch Apple’ın tüm marka değerlerini başarıyla taşıyan bir ürün”.
Bu noktada ortaya çıkan tartışma, giyilebilir ürünlerin teknoloji kadar modayı da yakından takip etmesi gerekliliği konusunda tüm panelistlerin hem fikir kaldığı bir yola çıktı. Hem teknolojiyi, hem modayı yakalamak da ürün geliştirirken fonksiyon kadar estetik kaygıları da yüksek tutmak demek.