Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Giphy, Instagram Hikayesi İçin Şeffaf Kütüphane Açıyor

Giphy, Instagram Hikayesi İçin Şeffaf Kütüphane Açıyor

Instagram ve Giphy birlikte, kendinden dekupeli ve türlü şekillerde kullanıma olanak sağlayan GIF'ler için şeffaf bir kütüphane ve arama motoru tasarlıyor.

Sosyal platformlar sürekli kendini yenilemek çabasındalar. Herbiri farklı farklı özellikler ediniyorlar. Mesela daha önce Instagram’ın 2017 bitmeden önce tanıttığı yeni özelliklerini analiz yazımızda incelemiştik. Facebook’un, reklamcılığa bakış açısını ve kırmızı çizgilerini yayınladığı Reklamcılık İlkeleri başlıklı bir yazıyla özetlemesini biz de sizlere aktarmıştık. Tabii ki mecralar bu yenilikleri yapıyor ve öyle kalmıyor. Hatta ışık hızında yenileniyorlar diyebiliriz. Yeni özellikler gaz ve toz bulutuyken bir bakmışız güncellemeyle bize de gelmiş.

Şimdilerde de Giphy, Instagram Hikayeler için Facebook’la ortak çalışmaya başladı. Instagram, artık bazı kullanıcıların Giphy’den Instagram Hikayeler’ine arka plansız GIF’leri alıp kullanmasına izin veriyor. Daha geniş kapsamlı testler yapmayı hedefleyen Instagram, Hikayeler için Giphy markalı yeni bir GIF çıkartma motoru tasarlıyor. Böylelikle Instagram Hikayeler’ini henüz GIF trendini daha az benimsemiş olan Snapchat’ten daha da farklılaştırmayı hedefliyorlar. Snapchat’in de kullanıma sunduğu bir animasyon filtre seti var fakat Instagram’ın Giphy atağının yanında bu ufak bir gelişme olarak kalıyor.

Her Ruh Haline Göre Dekupeli GIF’ler

Giphy kendi kütüphanesinden beslenen Intagram’a özel olarak tasarladığı arama motoruyla da GIF’leri arka plansız ve şeffaf bir şekilde kullanıma sunuyor. Böylece kötü bir kes yapıştır kolaj gibi durmasındansa GIF’ler daha doğal duruyor. The Next Web’in Kasım’da yayınladığı habere göre önceki tasarımda herhangi bir Giphy logosu yoktu. Fakat Filipinler ve Brezilya’nın beta sürüme dahil olmasıyla ve Brezilyalı Mike Mota adındaki sosyal medya danışmanın paylaştığı ekran görüntüleriyle de anlıyoruz ki artık Giphy yazıyor. Şimdilik Filipinler ve Brezilya’da beta olarak denemeye açılan arama motoru sonrasında tüm pazara açılacak.

Instagram Hikayeler, Giphy ve Facebook’un ilk ortaklığı değil. Daha öncesinde Facebook’la GIF tabanlı bazı ortak çalışmalara başlamışlardı. Giphy, 13 yaşından küçük kullanıcılar için yeni Messenger Kids uygulamasında kullanılmak üzere güvenli sayılan ve elle seçilmiş bir animasyon seti hazırladı. Giphy, Facebook’un bir GIF yorum düğmesi tasarlamasına da yardımcı oldu.

Artırılmış gerçeklik filtre ve lensleri, bitmojiler, etiketler, çıkartmalar, GIF’leri emojiler derken artık çektiğimiz görsellerin üzerini sayfalarca dolduracak kadar ekstra görsel doneye sahibiz. Bakalım daha ne gibi yenilikler duyacağız. Kimbilir daha ne özellikler gelecek de yaşadığımız anları olduğundan daha farklı göstereceğimiz sanal hayatlarımız iyice renklenecek.

Görsel: TechCrunch, Giphy