İklim kriziyle ilgili etkili kampanyalar yaratmak zorlu bir iş. Soyut verilerin, rakamların ve uzak geleceğe yönelik öngörülerin hedef kitle tarafından anlaşılmasını sağlamak kolay değil. Krizin ciddiyetini ve harekete geçmezsek nelerin tehlikede olacağını aktaracak etkili hikaye anlatma araçları olmadan, geniş kitleleri motive etmek de zor. Open Planet’ın kurulma amacı da bu araçlarla ilgili açığı kapatmak.
Open Planet, Carnegie Mellon Üniversitesi çatısı altındaki CREATE Lab’in Studio Silverback ile iş birliği sonucunda doğan bir dijital kütüphane. Ücretsiz kullanıma sunulan binlerce iklim ve doğa görüntülerinden oluşuyor. Üstelik yukarıda da belirttiğim gibi sürekli büyümeye devam ediyor. Şu anda Güney Georgia kıyısındaki Kuş Adası’ndan Brezilya’nın Jamari Nehri’ne ve batı Hindistan’daki Pangti Köyü’ne kadar dünyanın farklı noktalarında çekilmiş 4.500 video içeriyor.
“İçeriğimizin dünya çapındaki değişim yaratanlara ulaşması çok önemli”
Hayvanları, bitkileri, manzaraları ve daha fazlasını belgeleyen görüntüler konu bakımından çeşitlilik gösteriyor ve bugün dünyanın karşı karşıya olduğu en acil sorunlardan bazılarının görsel kanıtlarını ortaya koyuyor.
Yönetmen Colin Butfield kütüphane hakkında şu açıklamaları yapmış: “Film yapımcıları olarak, hikayelerin güçlü değişim etkenleri olabileceğini biliyoruz ve gezegendeki acil duruma çözüm bulmak için eylem penceresi hızla kapanırken, ilgi çekici, özgün hikaye anlatımına hiç olmadığı kadar büyük bir ihtiyaç var. Open Planet, yalnızca iklim değişikliğinin ve doğa kaybının nedenlerini ve etkilerini sunmakla kalmayacak, aynı zamanda önemli sürdürülebilirlik hedeflerini ulaşılabilir tutmak için inovasyona yön verenlerin inanılmaz yaratıcılığını da sunacak.”
Bazı videolar platforma özel olarak hazırlanırken, bazıları film yapımcıları, yayıncılar ve yapım şirketleri tarafından gönderiliyor ve kütüphaneye sürekli yeni görüntüler ekleniyor. İletişime ve içeriğe liderlik eden Bethany Hutchings, “Acil odak noktamız, Open Planet görüntü kitaplığını dünya çapında daha geniş bir yelpazedeki sorunları ve bölgeleri kapsayacak şekilde önemli ölçüde büyütmek, böylece daha fazla izleyiciye daha fazla hikaye anlatabilmek” diyor. “Daha büyük ölçekte etki yaratmak için içeriğimizin dünya çapındaki değişim yaratanlara ulaşması çok önemli.
Eğitim, çevre ve etki odaklı hikaye anlatımı için ücretsiz olarak kullanıma açık
Open Planet yakın zamanda 400 milyondan fazla izleyiciye ulaştığı Hindistan’a odaklanan ilk koleksiyonunu yayınladı . Kütüphanenin tamamı önümüzdeki yılın başlarında piyasaya sürülecek.
Open Planet içeriği ticari olmayan/kar amacı gütmeyen her türlü kullanım için ücretsiz olarak kullanıma açık. Platformadaki açıklamalara göre Open Planet içeriğini kullanmanın amacı, her zaman gezegendeki krizle ilgili bilgilerin başkalarının kullanımına sunulması olmalı. Yine yeşil pazarlamanın aldatıcı bir şekilde kullanıldığı reklam veya pazarlama biçimi olan green washing de kesinlikle içeriklerin kullanımına izin verilmeyen alanlardan biri. Bu kısıtlamalar, kullanıcının içeriği indirmeden önce okuması ve kabul etmesi gereken Şartlar ve Koşullar metninde sıralanmış.
Open Planet’e buradan erişebilirsiniz.
Görsel: Open Planet