Kullandığımız her şey daha dijital ve kolay kullanılır hale geldi, deyim yerindeyse akıllandı diyebiliriz. Şimdiyse sıra akıllı teleskoplarda. Gök bilimine ve uzaya ilgi duyan kişilerin tamamı profesyonel ekipmanlara erişim sağlayamıyor. Onun yerine amatör seviyede kalan pek çok kişi de uzayı daha basit araçlarla gözlemliyor. Kozmik ışıkları ve şekilleri algılayıp amatör astronomlar için temiz ve anlaşılması kolay bir görüntü sunan eVscope ise uzaya meraklı herkes için daha erişilebilir bir yöntem sunuyor.
Fransız şirket Unistellar tarafından geliştirilen bu yeni teleskop aynı zamanda normal teleskoplara göre daha hafif olma özelliğiyle kullanıcılarına büyük kolaylık sağlıyor. GPS ve mobil uygulamayla istenilen her yerde kullanılabilecek olan bu yeni aygıt ilk kez CES 2017’de tanıtıldı ve şimdi de SXSW Interactive Innovation Awards 2019’da Robotics & Hardware kategorisinde finalist olarak yarışıyor. Ayrıca teleskopun akıllı modunu da istediğimiz gibi kapatıp normal teleskop olarak da kullanılması mümkün. eVscope ayrıca alan tanıma sistemine de sahip, böylece baktığınız objelerin isimlerini, dünyaya olan uzaklığını da gerçek zamanlı bir şekilde kullanıcısına gösteriyor.
Peki nasıl çalışır?
eVscope, düşük ışık sensörü kullanılarak kısa sürede ışık birikiminin yanı sıra, bir hesaplama modülünde görüntü işleme algoritmalarına dayanan bir teknoloji. Teleskoptan elde edilen büyütülmüş görüntü, gerçek ve canlı bir gökyüzü gözlem deneyimi yaratarak, 1.000.000: 1 kontrast oranıyla gözlemcinin gözüne sonsuz odakta yansıtılıyor. Ayrıca sensör ayarları ve görüntü işleme parametreleri otomatik olarak ayarlanıyor.
eVscope sayesinde bilim insanlarıyla birlikte çalışabilirsiniz
Her eVscope kullanıcısının vatandaş-bilim insanı haline gelmesini sağlamak için SETI Enstitüsü ile ortaklaşa geliştirilen Kampanya Modu sayesinde, yaklaşan bir olay olması durumunda (asteroid, süpernova, kuyruklu yıldızlar, uyduların geçişleri vb) doğrudan akıllı telefonunuzdan bilim insanlarından gözlem isteği alabilirsiniz. Koordinatlar ve talimatlar kablosuz olarak eVscope’a aktarılır. Bu, astronomik olayı otomatik olarak işaret eder ve eVscope’u, bilimsel araştırmalara katkıda bulunan binlerce kullanıcılı bir ağa bağlar. Böylece anlık olarak bu olaya tanık olabilirsiniz.
Projeye, Kickstarter üzerinden yoluyla 2144 kişinin desteğini alarak 2.209.270 dolar fon topladı ve gerçeğe dönüştü.
Görsel: Kickstarter