How To Win The Internet In 60 Minutes With Funny Or Die oturumunda internetin sesli güldüren, en sağlam içerik üreticilerinden Funny Or Die‘ın yaratıcı ekibiyle birlikteyiz. Her gün kendi gündemini yaratan internetlerde sesini duyurmak bile başlı başına bir dertken, bu ekip sıklıkla internet gündemini belirlemeyi başarıyor. Tabii ki başarılarının sırrını anlayalım diye tane tane anlatmayacaklar. Oturum kakara kikiriyle geçecek kesin; ama biz aralardaki ince bilgi kırıntılarına bakacağız.
Sunumda baya güldük ama aralardaki Amerikan stili esprileri aktarmam imkânsız olduğu için ya siz hayal edip güleceksiniz, ya da
seneye SXSW’ye siz de geleceksiniz. Şart.
Hemen bu Obama’lı
Between Two Ferns bölümünü izleyerek başlıyoruz. Kendisi healthcare.gov projesi için reklamla içeriğin birbirine karıştığı nefis bir proje:
Şimdi nasıl oluyor da oluyor, Funny Or Die nasıl bu kadar iyi içerik üretiyor?
Çalışma stili: Superman Filmlerindeki Daily Planet Gazetesindeki Gibi
Pazartesi günleri gündemdeki bütün konular hakkında genel bir toplantı yapıp dünya ve Amerika gündemindeki ana haber başlıklarının üzerinden geçiyorlar. O hafta neye, hangi gündem başlıklarına yoğunlaşacaklarını seçiyorlar. Yalnız saat kaçta toplantıkları konusunda bir belirsizlik var. Biri 10 diyor biri 11 🙂
Konuşma stili: Freeballing, Laf Lafı Açıyor’daki Gibi
Muhtemelen mizah dergilerinin toplantıları gibi, birbirilerinin lafı üzerine laf lafı açıyor şeklinde konuşarak konuları belirliyorlar. Aslında kesinlikle brainstorming demek istemiyorum. Hayır öte yandan
freeballing’in anlamını da yazmak istemiyorum. Sadece “rahat rahat fikir teatisinde bulunma” olarak yazacağım.
Viral Stili: Planlı, Programlı, Yeri Gelince Çok İyi Prodüksiyonlu
“Internet’in hayalleriyle oynamayı ve onları paramparça etmeyi seviyoruz, o yüzden HUVR videosunu çektik” diyorlar. Çıktığı gün başka bir şey bakamadığımız bu kaykaylı video yüzünden 14.000 mail yağmış!
Meraklısına not:
“HUVR alınmıştı sosyal medyada, biz de anında uydurup HUVRTECH ismini aldık.”
Gelen akıllı bir soru üzerine, biraz da viral denen şeyin tam bir mühendisliği olmadığını, neyin tutup neyin tutmadığının datasına tamamen hakim olmalarına rağmen bu işin aslında içgörü olduğunu ve çok deneme gerektirdiğini anlatıyorlar. Kendi sitelerinde deli gibi A/B optimizasyonu yapıyorlar, bu onların hangi içeriği ne zaman, ne şekilde, sayfanın neresinde yayınlamaları gerektiğini öğretiyor. Ama içeriğin tutup tutmayacağı muamma; o yüzden çok deneme, çok yanılmaya izin var.
Prodüksiyon Stili: Arkadaşlar Hemen Ekibi Topluyoruz, İcabına Bakıyoruz
O gün veya ertesi gün o espriden videonu ürettin ürettin. Üretemedin, geçmiş olsun, fikrini düstur edinmişler. Zamanı geçmeden çekimleri hemen hayata geçirebilmek için bir yazar ve bir editörle prodüksiyon ekibine gidiyorlar. Hemen o gün içinde, ya da ertesi güne kadar çekiyorlar.
Meslek Sırrı Gibi Değil Gibi:
3 ofiste yaklaşık 100 kişilik bir ekipten oluşan Funny Or die, çok fazla sayıda serbest yaratıcıdan oluşan bir ekosistemle çalışıyor. Bir 500 Spartalı ekibi var denebilir. (Hello crowdsourcing.) Bunların yaklaşık %10’u çok daha sürekli ve yakın temasta çalıştıkları insanlar.
Çok doğru yaptıkları bir iş var, o da şu: Bu ekosistemdeki yaratıcı ve kafa ekipler amatör oldukları için bazen bir kameraya ihtiyaçları oluyor, bazen her şeyleri oluyor ama ses ekipmanı olmuyor, bazen her şeyi çekmiş ama sadece montajlayamamış oluyorlar vs… Yani hepsi iyi çocuklar ama bir şekilde amatörlükten dolayı, golü getirecek o son ortayı yapamıyorlar. Funny Or Die işte tam burada devreye giriyor ve ışıksa ışık, kameraysa kamera diyerek o parçayı tamamlıyor. (Startup accelerator, deyimini şu köşeye bırakıyorum araştırmak isteyenler için.) Bol gollü maçlar için, yakın uzak demeden sürekli şut deniyorlar.
Dikkat, olmuyorsa da zorlamıyorlar.
Oluyorsa ama zaman doğru değilse, kenara atıyorlar. (Kenar = Bir milyon adet kullanılmamış ama yeri gelince hemen başka bir şeye dönüştürülebilecek fikir.)
Funny Or Die Sosyal Medya Direktöründen Özlü Söz
“Üniversite hayatım boyunca Digg’de takılmak dışında bir şey yapmadığım için, okulu bitirdiğimde yapabilecek klasik bir işim olmadı. Şimdi mecburen burda takılıyorum 🙂 O yüzden üniversiteye boşu boşuna gitmeyin, sadece internette takılın.”
Malûmu İlam
hatırlatayım. Sınırsız kakara kikiriyi delilercesine bir iş disipliniyle yapabiliyorsanız, Funny Or Die olabiliyorsunuz.
Olay 10’da veya 11’de gelmek değil haftalık toplantıya.