İnternette ve mobil uygulamaların dünyasında yemek fotoğrafı paylaşmanın nasıl bir kültür yarattığını hepimiz izliyoruz. Eskiler yenen her yemeğin fotoğrafının paylaşılmasının ayıp olduğunu düşünse de Instagram kullanıcılarının büyük bir kısmı aynı düşüncede değil.
#foodporn etiketi belki de en çok tercih edilen etiketlerden biri. İşletmelerin bu trendden faydalanması için kurulmuş girişimler dahi var, onlardan biri Popular Pays. Yediğinizin içtiğinizin görünümden çok etkilenip bunu paylaşmak istiyor olmanız çoğu zaman işletmelerin de işine geliyor, Instagram bu anlamda tüketicinin mecra yarattığı bir reklam alanına dönüyor.
Fransa’dan ise kayda değer bir haber geldi. Ülkenin güneyindeki Fontjoncouse’da üç yıldızlı L’Auberge du vieux puits restoranının sahibi Gilles Goujon, işletmesinde müşterinin masasına giden yemeğin fotoğrafının çekilip paylaşılmasının görgü kurallarına aykırı olduğunu belirtiyor. Asıl önemli kısım ise şefin bu durumun sürpriz unsurunu ortadan kaldırdığını düşünmesi. Bir anlamda müşterilerin o restauranttan yemek görüntülerini paylaşıyor olması şefin kendine ait olan telif hakkının çiğnenmesi, bir nevi dışarıya bilgi sızdırılması anlamına geliyor.
Fransa’nın kuzeyindeki La Madelaine-sous-Montreuil’de bulunan la Grenouillère’yi işleten şef Alexandre Gauthier de yemek menüsüne ‘fotoğraf makinası kullanmak yasaktır’ uyarısını ekledi. Şef eski zamanlarda ailelerin birbirlerinin fotoğrafları çektiğini, şimdi ise yalnızca yemeklerin fotoğraflarının ön planda olduğunu söylüyor. Twitter’da ya da Instagram’da paylaştığınız yemek fotoğraflarına gelen yorumlara yanıt yetiştirene kadar yemeklerin soğuduğunu düşünüyor şef.
BBC’nin notunu da eklemek lazım, bu görüşün aksine yemek fotoğrafçılığı kursunu bünyesine ekleyen restaurantlar da var bir yanda.
Siz hangi tarafa daha yakınsınız bu konuda?