Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Facebook’tan Mazide Yolculuk Servisi

Facebook’tan Mazide Yolculuk Servisi

On This Day servisiyle geçtiğimiz yıllarda bugün ne yaptığımı görebiliyoruz.

Facebook’un birkaç senedir çeşitli modellerle denediği mazide yolculuk servisi son halini aldı. On This Day olarak isimlendirilen servis, bahsi geçen gün üzerinde geçmişe giderek unutulan anıları su yüzüne çıkarıyor. Özellikle 20’li yaşlarını geride bırakmış bireylerin zaman zaman hasretini duyduğu ürün ve olaylara yönelik nostalji isteğini yaşatacak. MSN, ICQ ve IRC gibi farklı servisler yerine uzun süredir Facebook’u kullandığımız için kendi için zaman tüneli yaratması da veritabanının büyüklüğü sayesinde oldukça kolay olacak.

2011 yılında sağ tarafta küçük bir kutu olarak görünen On This Day, 2009 ve 2010’daki gönderilere basitçe göz kırpıyordu. Son bir iki yıl içerisinde ise doğum günü, yılbaşı, sevgililer günü kitleleri ilgilendiren özel günlerde yayınladığı video ve kartpostal hazırlama modülleri de On This Day’in bugünkü halini almasına yardımcı olan adımlar olarak görülüyor.

Geçmişe yapılan bu küçük yolculukların sosyal medyada en sevilen etiketi ise #ThrowbackThursday (kısaca #tbt). On This Day servisini; bu etiketin Perşembeyi sosyal ağlarda (Twitter, Instagram, Facebook) geçmişi yad etme günü olarak kabul etmesinin ve yarattığı trendin dönüşümü olarak da algılamak mümkün.

Geçtiğimiz Sevgililer Günü’nde piyasaya çıkan Timehop uygulaması da zaman kapsülü kavramını tüm sosyal ağlardaki hesaplarımıza uygulayıp ve tek merkezde birleştiriyordu. Böyle özel bir günde yıllanmış çiftlerin yoğun ilgisiyle karşılaşınca da Timehop bir anda popüler uygulamalar arasına girmişti. Nostalji kavramı da her nesil için içeriği değişse de eskimeyen bir kavram olduğu için On This Day servisinin kullanıcı tabanının da şimdiden hazır olduğu söylenebilir.

On This Day, şu anda bazı kullanıcılar için aktif durumda. Diğer kullanıcılar ise Facebook’un diğer güncellemeleri gibi bir süre sonra bu özelliği kullanabilir hale gelecek.

Bireyin talebi dışında maziyi anmak kimi zaman beklenmedik sonuçlar da doğurabiliyor. Facebook’un yıl sonunda yayınladığı “Harika bir yıldı!” video kolajı, bazı kullanıcılara kayıplarını ve hatırlamak istemediği anıları hatırlattığı için büyük tepki çekmişti. Ve bunun üzerine Facebook cephesinden özür gelmişti. On This Day özelliği biraz daha esnek ve talebe bağlı kullanımıyla kullanıcılarda daha iyi bir intiba uyandırmayı başarabilirse bu tip tepkilere karşılık da ders çıkarıldığını gösterecektir.

Görsel; Facebook