Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Facebook Graph Search: Buyrun Kime Bakmıştınız?

Facebook Graph Search: Buyrun Kime Bakmıştınız?

Google Plus, Yelp, Foursquare ve Path'in tahtına göz diken Facebook Graph Search'ün akıbetini zamana bırakıyoruz.

Facebook sizinle aynı ilgi alanlarına sahip kişilerle buluşmanızı kolaylaştıracak olan yeni arama sistemini tanıttı. Bing ile ortaklaşa geliştirdikleri Graph Search sayesinde Facebook arkadaş listenizdeki kişiler yardımıyla yemek yiyecek yeni restaurantlar, dinleyecek yeni gruplar keşfetmeniz mümkün olacak, yani ortak ilgili alanlarınız olan kişilerle bu konular üzerinden iletişime geçip sosyalleşmeniz de. Özellik ile birlikte aramalar “İstanbul’da yaşayan ve sahilde koşmayı seven arkadaşlarım”, “New York’ta çekilmiş fotoğraflar paylaşan arkadaşlarım”, “Benimle aynı şirkette çalışan ve kayak yapmaktan hoşlanan arkadaşlarım” kadar spesifik olabilecek.
1 trilyondan fazla insandan gelen 240 milyondan fazla fotoğraf gibi yüklü dataya sahip Facebook’un bunları anlamlı aramalara ve devamında sonuçlara dönüştürmesi kaçınılmazdı. Bugün tanıtılan Graph Search, Zuckerberg’e göre çok net ve spesifik sorulara çok net ve spesifik yanıtlar bulmak için tasarlanmış. Ağınızdaki herhangi bir insanla ilgili herhangi bir bilgiyi Facebook’tan çıkmadan bulabilmenizi hedefleyen uygulama aramanız sonucunda size en ilgili ve spesifik sonuçları veriyor olacak, yani Google’da sayfa sıralama sistemine(page rank) göre elde ettiğiniz sonuçlar karşınıza çıkacakken Graph Search ile sosyal bağlantılarınızın içinden alınan sonuçlar karşınıza çıkıyor olacak. Aramaların parametresi Facebook’un içindeki oyunlar, video’lar, fotoğraflar ve insanların profillerinin kendisi; dolayısıyla “oyun oynayan arkadaşlarım” diye spesifik bir arama yaptığınızda zaten bağlantılarınızda var olan içerikten sonuçlar gelecek.
Facebook tanıttığı her yeni özelliği ile görünenin arkasındakini tahmin etme isteğimizi daha da körüklüyor. Graph Search ile Facebook’un uzun vadede hayatımızın neresinde olmak istediği sorusu daha da büyüdü, çünkü bu son uygulamanın özellikleri Google Plus’in da zaten yapmaya çalıştığı şeyi, lokasyon ağırlıklı spesifik arama sunmasıyla Yelp’i ve Foursquare’i düşündürüyor.
Çok büyük bir havuzda şimdiye kadar paylaşılmış her türlü lokasyon, ilgi alanı vb. bazlı içeriğin aranması söz konusu olduğu düşünülürse peki ya Graph Search ile birlikte gelecek olan Facebook güvenlik ayarları nasıl olacak? Örneğin; herhangi bir mekanda çekilmiş fotoğrafa kendinizi etiketlediyseniz, o mekan için oluşturulmuş lokasyon bazlı bir aramada sizin sonucunuz da belirmiş olacak. Olası tepkilere önlem olarak Facebook şimdiden kullanıcılara “paylaştıklarını kimlerin gördüğünü gözden geçir” uyarısını göstermeye başladı bile. Graph Search ile gelecek güvenlik ayarları ile ilgili detaylar burada.