Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Etrafa Uyum Sağlamak Mı Yoksa Kendimiz Olmak Mı?

Etrafa Uyum Sağlamak Mı Yoksa Kendimiz Olmak Mı?

Alessandro Novelli, yeni animasyonu Lights ile insanın çevresine uyum sağlayarak ne kadar kendinden uzaklaştığını sorguluyor.

Kültür insanla birlikte evrilen kavram. Sayamayacağımız kadar uzun zamandır, jenerasyon jenerasyon evriliyoruz ve bir sonrakine aktardığımız bazı sosyal kalıntılarımız oluyor. İnsan, dünyada yarattığı kültürle topluluk olarak pek ilgilenmese de, teknoloji ve endüstriyel devrimle birlikte yeni yarattığı kültürel olguları ve trendleri çok rahat aktarıyor, etrafına bir bukalemun gibi adapte oluyor. Zaten adaptasyon da evrimle ilgili konu başlıklarından değil mi?

İtalyan yönetmen Alessandro Novelli de bir evle karşılaşana kadar uzay boşluğunda süzülen sessiz bir maceraperestin etrafındaki hikayeyi bizlere anlatıyor. Başlangıçta ana karakter odanın içine zar zor sığarken, hikaye ilerledikçe kendini çevreleyen ortama tamamen adapte oluyor ve bunu yaparken belki de gerçek kişiliğinin bir kısmını geride bırakıyor. Yani bizlerin kendimizi bırakıp nasıl günümüze adapte olduğumuzu çok hoş bir şekilde gösteriyor.

Ya Bireysin Ya da Topluluğa Aitsin

Alessandro Novelli’nin uçuşan tarzı, bu animasyonda özellikle kara tahta üzerine tebeşire çizilmiş gibi duran dokusuyla çok güzel bir uyum sağlıyor. Çizdiği semboller ise bu dokuda birer hiyeroglif gibi parlıyor insanın gözünde. Karakterin giysileri, sürekli ortaya çıkan telefon gibi ögelerle yaşadığımız dünyada bizi değiştiren güçleri basit ama etkili şekilde anlatıyor.

Alessandro Novelli animasyonlarında 6 ya da 8 kare çizerek kendisine bir akış hazırlarken, senaryoyla daha detaylı ilgileniyor. Fakat akış çıkarırken de sahnelere baktığında bir takım duygular hissedip hissetmediğini kriter alıyor. Sanatçı yazı ve çizgi arasındaki dengeyi böyle kurgulayabiliyor.

Alessandro Novelli, anlatımı güçlendirmek ve karakterin dönüşümünü belirginleştirmek için çoklu perspektiften yararlanıyor. Ona göre yarattığı dünyaya iyi ya da kötü diyemeyiz, bu dünya karakterin değişimine farklı farklı açılardan yaklaşmaktadır. Karakterin değişimi artıkça telefonun da daha fazla göz önünde olması gibi.

Esas sembolizmse Alessandro Novelli’ye göre karakterin şeklinde. Alessandro Novelli, karakterin yuvarlaktan kareye doğru giden yapısıyla, dönüşümle ilgili güçlü bir kontrast yaratıyor. Alessandro Novelli, giysilerin tüm ödünleri, etiketleri, maskeleri, alışkanlıkları temsil ettiğini düşünüyor ve orijinallikten uzak bir şekilde bizi yavaş yavaş kısıtladığına inanıyor.

Aslında şu an yaptığımız şey dönemsel trendlere ayak uydurmak gibi görünse de belki kültürel olgular da yaratıyoruzdur. Belki bu trendler de bir fark yaratabilir, bunu gelecekte göreceğiz. Ama hayatımızı içselleştirmeden yaşadığımız her saniye biz de bu karakter gibi sadece şekil değiştiririz. Alessandro Novelli’nin işlerini incelemek isterseniz, sanatçının sitesini ziyaret edebilir ya da Vimeo ve Youtube’dan kendisini takip edebilirsiniz.

Görsel: Vimeo