Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Etkinliğin Ardından: Yeni Yaratıcılar – Tunç Topçuoğlu

Etkinliğin Ardından: Yeni Yaratıcılar – Tunç Topçuoğlu

Bigumigu ve ATÖLYE iş birliğiyle başlayan Yeni Yaratıcılar'ın beşinci buluşmasında sosyal tasarımlar yapan, endüstriyel tasarımcıyken önce reklamcı sonra da yöntemen olan Tunç Topçuoğlu ile birlikteydik.

Kendi alanında ufuk açıcı çalışmalar yapan, sanatı ve teknolojiyi farklı bir gözle bir araya getiren yaratıcıları keşfetmekten ve bu yetenekleri okurlarımızla tanıştırmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu heyecanımızı 7 Haziran’da ATÖLYE‘de gerçekleştirdiğimiz Yeni Yaratıcılar’ın beşinci etkinliğiyle de fiziksel bir alana taşımaya devam ediyoruz. Bigumigu kurucularından Yalçın Pembecioğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğimizin konuğu hikaye anlatıcı ve tasarımcı Tunç Topçuoğlu idi. Tunç ile Türkiye ve Hollanda’da aldığı akademik eğitim, farklı disiplinlerin yarattığı algılar ve çok disiplinli olmak üzerine konuştuk.

Tasarımcı, reklamcı ve yönetmen olmak

Tunç Topçuoğlu, İstanbul’un Bakırköy ilçesinde doğup büyüyor. Mimar Sinan Üniversitesi’nde Endüstriyel Tasarım eğitimi alıyor. Daha sonra hayatını değiştiren bir adım olarak Amsterdam’a gidiyor. Gerrit Rietveld Akademisi’nde Grafik Tasarım ve No Academy’de Sosyal Tasarım eğitimi alarak çok çeşitli donanımlara sahip oldu. Hollanda’daki bürokrasiye karşı hayali bir çocuk yaratarak bu çocuğun doğumunu, gelişimini ve ölümünü bir projeye dönüştüren Tunç, Twitter ve Facebook’un henüz palazlanmadığı yıllarda Kurak But projesiyle de Türkiye’nin ilk dijital süperstarını yarattı. Dijital bir persona olan Kurak But, Tunç’a viral kavramının gücünü gösterirken Türkiye’de ana akım televizyon kanallarına çıkmasını da sağladı.

Reklam sektöründe senenin ilk haftası tükenen marka bütçelerini gözlemleyerek Ocak ayının ikinci Pazar gününü Dünya Sucuklu Yumurta Günü ilan etmiş ve tüm Türkiye’yi sucuk kokutma amacıyla 4 kez düzenlemişti. Bu projesi de yine ana akım televizyon kanallarında yer almış ve ses getirmişti. Bigumigu olarak ziyaret ettiğimiz Web Summit 2017’de Sophia ile yaptığımız röportaj da yine ana akım televizyonlara çıkan bir başka çalışmaydı. Tunç, kimi projeleriyle doğal bir virallik yakalayarak konuşulmayı başardığını ama markalar için yaptığı ve viral olmasının planlandığı işlerde böyle bir ivmeyi yakalamayamadığını söyledi. Viral olmanın doğasının planlamalardan uzak, çok çalışma ve denemeye dayalı olduğunu paylaştı.

Etkinliğe katılanlar Tunç Topçuoğlu’nun tasarımcı, reklamcı ve yönetmen olarak dünyaya bakış açısını görme ve düşünce yapısını öğrenme fırsatı yakaladı. Etkinliğin sonunda ise katılımcılar Tunç ile tanışıp soru sorarak fikirlerini paylaştı. Bir sonraki Yeni Yaratıcılar etkinliğinde Selime Göç’ü ağırlayacağız. Yeni etkinlikler ve duyurular için bizi takip edin!

Görsel: Bigumigu