150 yılı aşkın süredir devam eden bir gelenek olan İsveç kilim sanatı (Swedish rag rug), Stokholm merkezli tasarımcı Lars Hofsjö’nün ellerinde çağdaş bir yorumla yeniden hayat buluyor. Kökleri zengin bir kültürel mirasa dayanan bu kilimler, kadınlar tarafından nesiller boyu eskimiş kıyafetler, perdeler, çarşaflar ve döşemeler kullanılarak dokunmuş. Bu süreç atık kumaşlardan; dayanıklılıklarıyla ünlü, karmaşık desenli, rengarenk kilimler ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu belki de gelmiş geçmiş en başarılı ileri dönüşüm geleneklerinden biri olabilir. Peki ya bu kilimler ömrünü tamamladığında ne olacak? Stockholm merkezli tasarımcı Lars Hofsjö, onların da şanına yakışır biçimde yeniden değerlendirilmesi için harika bir proje hazırlamış.
İleri dönüşümün de ileri dönüşümünü yapmak
Lars Hofsjö, dikdörtgen formlarıyla karakterize olan “Torp” isimli mobilya serisinde; ileri dönüşümün de ileri dönüşümünün yapılabileceğini; atıklardan yapılan eski kilimlerin de yeniden hayat bulmasının mümkün olduğunu ortaya koyuyor. Torp, her bir parçanın kalite ve özellikler açısından farklı olduğu sınırlı sayıda üretilen bir seri.
Hofsjö, yenilikçi yaklaşımıyla sürdürülebilir tasarıma farklı bir bakış açısı sunuyor. Bu tarihi kumaşları yeniden değerlendirerek, yalnızca İsveç mirasının hayati bir bölümünü korumakla kalmıyor, aynı zamanda paçavradan yapılmış bu kilimlere çağdaş bir anlam kazandırıyor ve onların orijinal işlevinin ötesinde de değerlendirilebileceğini ortaya koyuyor.
Görsel: Yanko Design