Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
3 Boyutlu Yazıcıda Camla Baskı

3 Boyutlu Yazıcıda Camla Baskı

MIT araştırmacıları geliştirdikleri G3DP adlı teknikle eritilmiş camdan sayısız üç boyutlu baskı uygulamasını mümkün kıldı.

Üç boyutlu baskılarda malzemenin şeffaf olması gerektiği zaman basit plastik filamentlerin kullanıldığını biliyorduk. Üç boyutlu yazıcıyla cam üretiminin beraber olabileceğini ise Rochester Institute of Technology (RIT)’nin cam üzerine eğitim verdiği lisans programı öğrencisi kanıtlamıştı. Geleneksel cam sanatının işleyişini üç boyutlu baskı teknolojisiyle daha büyük çapta birleştirmekse bir hayaldi denilebilir.

MIT’de bulunan Mediated Matter ekibi, Glass Lab ve Makina Mühendisliği Departmanı iş birliğiyle geliştirilen yazıcı, çift ısıtmalı hazne işleyişiyle ortaya çıkmış. Yaklaşık 1040 derecede işlem yapan üst kısımdaki hazne, tek bir nesne basabilecek kadar gerekli malzemeyi içeren (birebir çevirirsek) fırın kartuşu (“kiln cartridge”) vazifesini görüyor.

Alt kısımdaki haznede dijital olarak kontrol edilebilen başlık/kamış aracılığıyla tutuşturulup akıtılan cam da; form, şeffaflık, renk, yansıma ve kırılım gibi faktörler doğrultusunda geometrik ve optik açıdan çeşitlendirilebiliyor. Camın kazanacağı formların tasarımıysa üç boyutlu CAD programı üzerinde yapılıyor.

MIT, G3DP adını verdiği bu tekniğin optik şeffaf camla üç boyutlu üretim yapılabilmesi anlamında dünyanın ilk tam işlevsel örneği olduğunu belirtti. Araştırmanın detaylarını buradaki makaleden öğrenebilirsiniz.

Görseller: Creative Applications, Vimeo