Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Erdemle Fırçalanan Resimler

Erdemle Fırçalanan Resimler

Toni Hamel'in hiciv barındıran resimleri insanı erdem, etik gibi konularda düşünmeye itiyor.

Dünya o kadar hızlandı ki erdem ve etik kavramlarına teknoloji harakiri yapmış gibi oldu diyebilirim. İnternet kullanımlarımızla birlikte eriştiğimiz kişi ve bilgi sayısı arttıkça geleneksel ve modern her an eskiyor. Eskiden bazı olaylar yıllarca yaşanırken şimdi aylara indi bu süre. Hangi birimiz geçen hafta konuştuğu konuyu konuşmaya devam ediyor?

Atın Desenini Bizim Vermemiz Ne Kadar Etik?

Toronto’da yaşayan sanatçı Toni Hamel de insan davranışlarını analiz eden çizimler, resimler ve heykeller yapıyor. Sanatçının iki boyutlu çalışmalarında, laboratuvar önlükleri giymiş erkekler görebilirsiniz. Toni hayvan ya da buzdağı gibi imgeler kullanıyor.  Erkek deneklerin zebralar, zürafalar ve balinaları analiz ettiğini ya da değiştirdiğini görüyorsunuz. Bazıları lekelerin boyuyor ya da belirginleştiriyor hatta. Sanatçı burada hayvanları ve doğadan referans aldığı görselleri kullanarak erdem, ahlak, iyilik ve kötülük gibi kavramları inceliyor.

Toni işlerinin genelinde insanların tuhaf davranışlarını öne çıkarmaya çabalıyor. Çizimlerinde kişisel deneyimleri ve gözlemlerinden faydalanıyor. Tarihsel, sosyal ve psikolojik referansları da sanatına ekliyor. Sanatçının sitesinden işlerini incelediğinizde uzun yıllardır benzer kavramları incelediğini görebilirsiniz. Buzdağı ve hayvan renklendirme çalışmaları gerçekten keyifli.

Toni 1983 yılında Accademia di Belle Arti of Lecce’de okuduktan sonra üzerine 1991 yılında Bilgisayar Grafikleri eğitimi de aldı. Sanatçının eleştirel yaklaşımlarının olduğu işlerin tamamına sitesi ve Instagram’ından erişebilirsiniz.

Görsel: Toni Hamel