Endüstriyel tasarımcı Nicole Hone, Hydrophytes adlı çalışmasında, çoklu malzemeyle yapılan bir tür 3B baskı tekniği kullanmış ve fütüristik su canlıları yaratmış. Hayal gücünün sınırlarını zorlayan bu çalışma; tasarım ve hareket koreografisi üzerine önemli keşifler sunuyor.
Ekrandaki büyüyü dokunulabilir hale getirmek
Filmlerde çekici görsel efektlerle birlikte sunulan nesneleri merak ederiz ve dokunmak isteriz bazen. İşte Nicole Hone da bu hisle yola çıkmış ve somut/dokunulabilir animasyon konseptini ortaya atmış. Böylece Hydrophytes doğmuş. Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’da yer alan Victoria Üniversitesi’nde tasarım ve inovasyon konulu yüksek lisans tezini hazırlarken proje üzerinde çalışmaya başlamış. Bitkileri 3b baskının bir türü diyebileceğimiz 4B baskı ile hayata geçirmiş. 4 boyutlu baskı (4D biyobaskı, aktif origami veya şekil değiştiren sistemler olarak da biliniyor), temelde 3 boyutlu baskı teknolojisine dayalı. 4 boyutlu baskıda, üç boyutlu bir nesne oluşturmak için bilgisayarla programlanmış malzeme, birbirini izleyen katmanlar halinde yaratılıyor. Başka bir deyişle, bir tür programlanabilir madde baskıyla imal ediliyor. Basılı ürün çevredeki nem, sıcaklık vb parametrelerle etkileşime girebiliyor ve buna göre form değiştirebiliyor.
Nicole Hone için doğa, tasarım fikirlerine ve estetiğine ilham veren en önemli kaynak. Bu proje için özellikle botanik ve deniz yaşamı ile ilgilenmeye başlamış. Deniz yaratıklarının ve mercanların hareket etme biçimlerini çok şaşırtıcı bulmuş ve tasarımlarımda benzer nitelikleri yansıtmak istemiş.
Hydrophytes/Hidrofitler (yaşama ortamı su olan bitkilerin genel adı) ZBrush ile kombinasyon halinde Rhino ve Grasshopper kullanılarak modellenmiş. Her bitkinin kişiliğini tamamlamak ve duyarlılık algısını artırmak için bir LED projektörle renkli ışık uygulanmış. Film hidrofitleri tıpkı gerçek yaşamda göründükleri gibi gösteriyor yani post prodüksiyonda hiçbir efekt kullanılmamış.
Bilgisayar tarafından üretilen bu nesneler (CGO), form oluşturmada sunduğu çok yönlülük ve verimlilik sağlayan dijital dünyanın avantajlarından faydalanıyor. Fakat aynı zamanda da nesnelerin çevreye, insanlara ve diğer basılı nesnelere yanıt verebildiği fiziksel dünyada da varlık gösteriyor. Dolayısıyla hem dijital hem de fiziksel dünyanın avantajlarıyla hayat buluyorlar. Başka bir deyişle ekrandaki büyüyü gerçek yaşama taşıyıp, dokunulabilir hale getiriyorlar.
Nicole Hone’un çalışmalarını Behance profili üzerinden takip edebilirsiniz.
Hone tasarımların çıktısını aldıktan sonra onları destek malzemesinden ayırmak için kürdan kullanarak ince ince çalışmış. Bu süreç bazı tasarımlar için 4 saati bulmuş.
Görsel: Vimeo