Yazar ve tipograf Sarah Hyndman, Londra’da V&A’de (Victoria ve Albert Müzesi) yaptığı ankette tipografi ve “değer” arasındaki ilişkiyi araştırmış. Hyndman, bir yazı fontunun bir ürünü daha pahalı gösterip gösteremeyeceğini araştırdığı çalışması aynı zamanda tipografik karakterlerin aynı şekilde bir ürünü ucuzlatıp ucuzlatmadığını da sorguluyor.
Yaklaşık 368 kişi ile yapılan anket sonucuna göre; kalın fontlar ve eski MS Dos’tan hatırlayacağımız sert Terminal gibi fontlar ürünlerde daha ucuz algısı yaratırken; Serif ve Contrast serileri gibi daha yumuşak fontlar ürünlere daha yüksek rakamlı etiketler takılmasını kolaylaştırıyor.
Yine bu araştırmaya göre, Didot yazı karakteri de fontlar içinde en değer katan font tipi çıkmış. Burada lüks ve ucuz markalarla karşılıklı besleme süreci de etkili. Örneğin; Serif yazı karakteri çoğunlukla moda ile ilişkilendiriliyor, Vogue, Harper’s Bazaar gibi ünlü moda dergilerinde sıkça kullanılıyor ve artık ortak bilinçte bu yazı tipi lüks ürünlerle ilişkileniyor.
İnsanlar üzerindeki bu algının geleneksel olarak belli fontların lüks ürünlerle olan ilişkisi ve kullanımı sonucu ortaya çıktığını belirten Hyndman,”Cocon Bold” yazı tipinin en “ucuz” algılı fontlardan olmasını şaşırtıcı bulmuş. “VAG Rounded Light” da ucuz algılanan fontlar grubunda yer alıyor, Hyndman için bu da ilginç bir sonuç olmuş çünkü genellikle yumuşak yazı karakterleri daha pahalı bir algı yaratıyormuş.
Ancak bu yazı tiplerinden genellemeye gitmenin çok da sağlıklı olmayacağı konusunda da uyarılar var: Öncelikle estetik anlayışın evrimi devam ettiğinden, tercihler yavaş da olsa değişim gösteriyor, ayrıca eskime faktörü de etkin; yani devamlı kullanılan fontlar bir süre sonra eski hissi uyandırarak tüketici üzerindeki daha çok para harcatma etkisini kaybedebiliyor.
Bu durumun tersi de geçerli, bazı “ucuz” fontlar yeniden yorumlanarak lüks ürünlerle eşleşebiliyorlar. Honor markası font olarak ucuz görülen Compacta’yı yeniden yorumlamış ve sonuçta ürünle birbirlerini yükselten bir font elde edilmiş. Burada font ve ürünün uyumundan söz etmek gerek ve bu da kategorizasyonu zorlaştıran bir olgu olarak karşımızda. Tipograf Johnathan Hoefler, en iyi fontu farklı bir tonda konabilen ve sırtında farklı paketler taşıyabilen olarak tanımlamış. Bu açıdan bakınca tüm fontlar üzerinde çalışarak kendine uygun markaların ve ürünlerin bir biçimde sesi olabilirler.
Görsel; eyeondesign, David Owens