Fiziksel anlamda sağlıklı olmak her şeyin yolunda olduğu anlamına gelmiyor. İnsan iç dünyasında bazen o kadar sert krizler yaşıyor ki, atlatamadığı takdirde bedensel sağlığı da tehdit altına giriyor. Arka planda hiç eksik olmayan günlük yaşam stresi bile sinsi bir tehdit aslında. Rui Sun’ın günlük yaşamdaki duygusal krizlerle baş etmek için sunduğu duygusal ilk yardım kiti, bu anlamda insanlara yardımcı olmayı, bir nebze olsun rahatlatmayı hedefliyordu. Sidney’in merkezi iş bölgesine yerleştirilen bir otomatta da benzer bir yaklaşım söz konusu. Bu otomat; cips, gazlı içeçek ya da çikolata yerine sağlığa çok daha yararlı şeyler veriyor. Otomat, “Intangible Goods” adlı bir yerleştirme sanatı işi aslında.
Psikolojik atıştırmalıklar
Elizabeth Commandeur ve Mark Starmach tarafından yaratılan Intangible Goods (maddi olmayan şeyler), duygusal ihtiyaçları temel alan aperatifler sunuyor. Bunlar, “zihin için uygun şekilde paketlenmiş tüketim malzemeleri”. Ne kadar görmezden gelsek de insanın önemli ihtiyaçları arasında; bağ kurma, spontanlık, arkadaşlık, cesaret, güvende hissetme, hayal gücü, şekillendirme ve bir amaç sahibi olma gibi manevi şeyler de var. Otomatlara da bu temalar etrafında hazırlanmış küçük barlar ve paketler yerleştirilmiş. Elbette “arkadaşlık” paketi aldığınızda sihirli bir şekilde size bir arkadaş vermiyor ama yeni bir arkadaş edinmek için bazı ipuçları ve telkinler içeriyor. Her bir paketin içinde temaya uygun şekilde sizi yönlendiren haritalar, notlar, kalemler ve yazılı komut benzeri şeyler bulunuyor.
Ruh sağlığı uzmanlarıyla iş birliği
Sanatçılar ürünleri, ruh sağlığı alanında profesyonel isimler olan Barbara LeBas, Dr Tim Sharp ve Charlotte Stapf ile birlikte hazırlamışlar. Otomattan elde edilen tüm gelirlerin, Şizofreni Araştırma Enstitüsü ve Akıl Sağlığı Derneği gibi kar amacı gütmeyen ruh sağlığı organizasyonlarına aktarılması hedeflenmiş. Sidney Belediyesi tarafından da desteklenen projenin temel hedefi ruh sağlığının önemi hakkındaki farkındalığı yükseltmek.
Görsel: City of Sidney, Instagram