Bir tür yayıncı birliği olan News Media Finland adlı kuruluş, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de başlattığı bir açık hava kampanyası ile gerçek gazeteciliğin olmadığı bir dünyayı çarpıcı şekilde tasvir ediyor. Marka ve iletişim ajansı United Imaginations iş birliği ile oluşturulan ‘Dünya Görüşünüzü Çöpe Atmayın’ adlı kampanyada çöpe atılan posterlerle gazeteciliğin ülkedeki demokrasiyi koruma rolüne dikkat çekiliyor. Çöpe atılan posterlerin bir metafor olarak kullanıldığı çalışmada, açık hava reklam panolarına kasıtlı olarak yerleştirilen posterlerle güvenilir bilgilerin olmadığı bir dünyada bakış açılarımızın geldiği durum görselleştirildi.
Üzerine ‘Dünya Görüşünüzü Çöpe Atmayın’ yazılan reklam panolarının içine yerleştirilen buruşmuş posterler, aynı zamanda kişinin yalnızca kendi yankı odasındaki filtre balonunu güçlendiren bilgiler tüketmesinin neden olduğu daraltılmış bir dünya görüşünü simgeliyor. Posterlerle birlikte çöpe atılan dünya mesajı, yoldan geçenleri bunun üzerinde düşünmeye zorlamayı amaçlıyor.
Güvenilir ve bağımsız bir medya vatandaşların bilgiye erişimini ve demokrasinin işleyişini kolaylaştırır ve dezenformasyona karşı dayanıklılık sağlar. Gazeteciliğin toplumsal yapılar ve demokrasi için önemini vurgulayan News Media Finland, gazetecilik ve ifade özgürlüğünün hali hazırda çeşitli ülkelerde kısıtlandığı kutuplaşmış bir dünyada gazeteciliğin risk altında olduğuna dikkat çekiyor.
Finlandiya, basın özgürlüğü, medya okuryazarlığı, yolsuzluk ve mutluluk endeksi gibi istatistiklerde sahip olduğu parlak sıralamalar ve iyi derecelerle dünyanın geri kalanı tarafından her daim takdir edilen, belki de Almanlar tarafından gerçekten kıskanılan tek ülke olabilir. Ancak ülkede yaşanan bazı gelişmeler Finlandiya’nın gazeteciler için güvenli ülkeler sıralamasında 10. sıradan 23. sıraya gerilemesine neden oldu.
Her yıl 180 ülke ile bölgeyi değerlendiren ve 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü’nde yayımlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ndeki bu aşağı yönlü dönüşe News Media Finland, bağımsız medyanın rolünü savunmanın önemini vurgulayan farkındalık kampanyasıyla yanıt veriyor. Diğer yandan Türkiye’nin 180 ülke arasında 165. olduğu Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nin detaylarını buradan inceleyebilirsiniz.
Görseller: lbbonline