Doğaçlama; yetenek ve zekanın önemli bir birleşimi. Ve sanatta önemli bir faktör. Duyguların dışavurumunun en doğal hali. İçinden geleni sanatına yansıtabilmek güzel bir duygu çünkü. Hepimiz kendimizi tam olarak anlatamamanın derdini zaman içerisinde yaşıyoruz ve içimizdekileri aktarabilecek bir yöntem arıyoruz. Kimi yazıyor, kimi konuşuyor kimi de bunu tuvale ya da filme aktarıyor. Sasha Svirsky de doğaçlama çalışan bir sanatçı. Bir konu aklına geldiğinde eline kalemini, defterini, bilgisayarını alıp çizenlerden ve buna hareket üfleyip animasyona dönüştürenlerden.
Zıt ya da Eş Farketmez, Her Şey Birbirine Uyum Sağlayabilir
1980 doğumlu Sasha Svirsky, Grekov Art College’da resim okuyarak başlıyor sanat kariyerine profesyonel olarak. Kendi kendini eğitmeyi ve her gün kendine yeni bir şeyler katmayı seven sanatçı okulu bitirmesi sonrasında kendini animasyon konusunda geliştirmeye başlıyor. Zaten 2008’den beri de bağımsız animasyon yönetmeni olarak çalışıyor. Sanatçının Vimeo’da 34 kısa animasyonu mevcut.
Sasha animasyonlarında farklı teknikleri birbirine karıştırmayı seviyor. Hatta sadece teknikleri değil, kendi sanatsal diliyle medyayı da birbirine harmanlıyor. Dokuları birbirine kırıyor, üç boyutla iki boyutu üst üste ekliyor ve voila! İşte Sasha’nın tarzı kolaj bir animasyon.
Sanatçı sadece kendi içinden gelenleri de animasyona aktarmıyor. Birçok müzik videosu yönetmişliği de var. Şarkıların anlattığı hikayeleri de görselleştiriyor. Hikayelerinde bedenlere uymayan kafalar bir şeyler söylemeye çalışıyor, birbirine uymaması gereken birçok şey zaten Sasha’nın zihninde birbirine ekleniyor ve hiçbiri yama yapılmış gibi görünmüyor. Sanatçının birçok işi animasyon festivallerinde gösteriliyor ve ödül alıyor. Rus olmasının avantajlarını da kullanıyor sanatçı. Kendisi Sovyet avangardının görsel sanatlara yansımasını eserlerinde kullanmaktan çekinmiyor. Bu avangardı biçim yönünden videolarında bir öge olarak konumluyor. Mesela Tanzonk başlıklı kısasında Sovyet avangard afiş sanatının izlerine rastlayabiliyorsunuz.
Sanatçının işlerini sitesinden, Vimeo ve Facebook’undan takipleyebilirsiniz.
Görsel: Vimeo