Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dış Mekandaki Isıyı Kullanarak Yazın Serinleten, Kışın Isıtan Sokak Mobilyası

Dış Mekandaki Isıyı Kullanarak Yazın Serinleten, Kışın Isıtan Sokak Mobilyası

MIT doğumlu bir girişim olan “Harness the Heat”, termal olarak aktif olan ve kentteki sıcaklığı kullanan bir bank yarattı.

2021’de faaliyete geçen start-up Harness the Heat, yazın serinleterek ve kışın ısıtarak dış mekan konforunu artıran termal olarak aktif bir mobilya sunuyor. Prototipi de yaratılan mobilya,, MIT Müzesi’nin “After Dark Series: Heat” sergisi için geliştirilmiş. Proje için topraktan betona kadar çeşitli malzemelerle denemeler yapılmış. Sonuçta kapalı su döngüsü, beton çakıllar ve sıkıştırılmış ahşap bir üst yapı tercih edilmiş. Boston’da 30°C’nin üzerinde sıcak günler yaşandığından, daha sergi sırasında ziyaretçiler soğuk çakıl taşlarının serinletici etkisinden yararlanmış.

Bank, kış aylarında şehir sakinlerini ısıtmak için boşa harcanan ısıyı kullanacak. Harness the Heat’in genel misyonu, “daha konforlu ve yaşanabilir dış mekan kamusal alanları için şehirlerdeki ısıyı tanımlamak, toplamak ve pasif olarak kullanmak” şeklinde özetleniyor.

Boşa harcanan ısıyı kullanarak kentsel ortamı düzenlemek

Ekibin israf edilen ısıyı ve akıllı malzemeleri kullanarak deneme yapma tutkusu, son iki yılda çalışmalarının diğer standart mobilya tasarımlarından bir adım öne çıkmasını sağlamış. MIT Müzesi ve MIT Kentsel Risk Laboratuvarı’nın desteğiyle geliştirilen prototip, boşa harcanan ısıyı kullanmak ve dönüştürmek için kapalı bir döngü kullanıyor ve saatlerce süren 17,6°C’lik soğutma bölgeleri oluşturuyor. Bu, ısıtma ve soğutma kaynaklarının verimli olması ve prototipin MIT kampüsü içinde taşınmasını sağlayacak kadar hafif ve mobil olması da sağlanmış.

Yazın otobüs beklemek veya kışın dışarıda yemek yemek kolaylaşacak

Girişimin ilham kaynağı, New York ve Boston’daki buhar sızıntıları, bina ve metro havalandırmaları gibi boşa harcanan kentsel ısı kaynaklarının fark edilmesi olmuş. Hedef, kaldırımlara ve kamusal alanlara taktiksel olarak müdahale etmek. Örnek vermek gerekirse, bu mobilya kavurucu sıcakta otobüs beklemeyi veya kışın dışarıda yemek yemeyi konforlu ve keyifli hale getirmek gibi faydalarla günlük yaşama dahil olacak. Ekip, taktiksel ve termal açıdan sorumlu dış mekan mobilya kurulumlarını geliştirmeye devam etmeyi amaçlıyor ve şu anda çeşitli ortaklıkları ve potansiyel iş birliklerini araştırıyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

HTH (@harnesstheheat)’in paylaştığı bir gönderi

Harness the Heat‘in yaratıcı ekibi şu isimlerden oluşuyor: Angela Loescher-Montal, Ous Abou Ras, Jules Kleitman, Latifa Alkhayat.

Yer verdiğimiz diğer yaratıcı sokak mobilyalarına buradan  ve şuradan göz atabilirsiniz.

Görsel: Harness the Heat