Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dinner For Few: Bazıları Hep Yer Bazıları Hep Bakar

Dinner For Few: Bazıları Hep Yer Bazıları Hep Bakar

250'de fazla festivalde gösterilen Dinner For Few animasyon kısası, ülkelerin sistemlerini, o sistemlerin başındakileri, çarkları döndürenleri ve hep aç kalanla tıka basa tok olmasına rağmen açgözlüce yemeye devam edenleri harika bir şekilde gözler önüne seriyor.

Sistemin çarkları dönsün diye çalışıyoruz. Biz de o çarkın dişlerinden biriyiz çünkü. Bazıları aç kalıyor birileri doysun diye. Bu birileri de genelde herkesten çok bu sistemden faydalananlar oluyor. Birçok ülkenin ekonomisi malum. İnsanlar açlık sınırında olsa dahi, tıka basa doymuş olanlar için aç açına çalışmaya devam ediyorlar. 10 dakikalık sistem eleştirisi olan “Dinner For Few” de bunu anlatmak istiyor bizlere.

Emmy ödüllü animasyon sanatçısı Nassos Vakalis’in yönetip yazdığı Dinner For Few temelinde Güney Avrupa’daki ülkelerde yaşanan ekonomik krizi ele alıyor. 10 dakika boyunca toplumların sosyopolitik alegorilerini resmediyor bizlere. Akşam yemeği masasında gördüğümüz bazı kelli felli domuzlar sürekli yemek yemekte. Kimisi vaiz görünümlü, kimisi politikacı görünümlü bu domuzların yiyecekleri ise çok iyi yağlanmış ve çalışır durumda olan bir makineden gelmekte. Bu makine tahmin edeceğiniz üzere sistemi temsil ediyor. Eh tabii ki, bu domuzlar yedikçe yemekler bitiyor, peki ya yemekler bitince ne oluyor? Onlara hizmet eden beyefendi etraftaki eşyaları, bir değer olarak karşılığı olan bu ürünleri makineye atıyor ve yemek üretmeye devam ediyor.

Kimilerinin Karnı Guruldarken Bazılarının Gözü Doymak Bilmiyor

Dinner For Few, sadece kriz sırasında yaşanan sosyal ve ekonomik gelişmelere karşı olan endişelerini yansıtmıyor, aynı zamanda tarih boyunca süregelmiş insan ilişkilerinin kaçınılmaz ve döngüsel doğasını ortaya koyuyor. Animasyondaki domuzlar, belli bir yaş ve kuşağın görüntüsünü yansıtıyor. Buna ek olarak toplumun belirli kesimlerinin de hukuk, din, iş gibi kıyafetlerini giyiyorlar. Bu kişiler iktidar ve akabindeki gelişen iktidarsızlığı temsil ediyor bizlere. Ve tabii ki sahip oldukları güç arzusu ve açgözlülüğün onları nasıl yokuş aşağı yuvarladığını anlatıyorlar. Masaya vurulan yumruklar izlerken rahatsız ediyor. Ağız dolusu yemek yemeleri ve etraflarında sofralardan düşenleri kemiren kediler görsel rahatsızlık veriyor izleyenlere. Yani amacına ulaşıyor animasyon.

George Orwell’in Hayvan Çiftliği’yle benzerlikler taşıyor Dinner For Few. İki hikayede yolsuzluk, liderlik ve toplum temalarını merkezine taşıyor. Yani sadece domuz ortak noktası değil hikayelerin. Ayrıca animasyon kısasının güzel yanlarından biri, yaşananların bir döngü olması. Yani biz insanlar değişmediğimiz müddetçe sistemler değişmeyecek. Ama düşünün, hepimiz koyunuz diyelim. Çobanımız bizi hep aynı yoldan otlamaya götürürse nasıl değişelim. İtaat etmeyi bırakıp kendi yolumuzu düşünmedikçe hep çobanın bize git dediği yoldan gideriz değil mi?

10 dakikalık animasyon Yunanistan ve ABD ortak yapımı. Teknik ve sanatsal detaylarda ise Almanya’dan Eva Vomhoff animasyon ekibine dahil olmuş. Animasyonun yapımcılığını Nassos Vakalis ve eşi Katerina Stergiopoulou üstleniyor. Animasyonun müziğinin bestecisi ise Kostas Christides ve bu besteyi Bratislava Senfoni Orkestrası hayata taşıyor. Animasyon şimdiye kadar 250’den fazla festivalde gösterildi ve 78 ödül kazandı. Aday gösterildiği yerlerden biri de 2015 yılında Akademi Ödülleri’ydi.

Görsel: Vimeo