Finlandiya merkezli enerji ve atık yönetim şirketi Fortum, geri dönüştürülmüş plastiklerden neler yapabileceğini göstermek amacıyla bu atıklardan üretilen Virén isimli bir sandalye tasarladı. Kalite kontrollerine uygun olarak atık malzemelerin ayrıştırılmasından mekanik geri dönüşüm sürecine kadar tüm aşamada bütünsel bir sürdürülebilir faaliyet sunmayı hedefleyen şirket Avrupa’da birçok ülkenin enerji tedearikçisi. Bu yönüyle bakıldığında Virén, şirketin vizyonu doğrultusunda hayata geçirilen sıradan bir ürün gibi görünüyor ancak bu sandalye hem özelliğiyle hem de arkasındaki hikayeyle geri dönüşüm odaklı yaratılmış etkileyici işlerden biri.
Lasse Virén’in azmi, dayanıklılığı ve geri dönüş hikayesi sandalyenin tasarımına fikir veriyor
TBWA\Helsinki tarafından 3B baskı çözümleri sunan Maker3D ortaklığında üretilen Virén sandalyesinin hikayesi Hem 1972 Münih Hem de 1976 Montreal Yaz Olimpiyatları’nda 5 bin ve 10 bin metre yarışlarını birincilikle bitiren Finli uzun mesafe koşucusu Lasse Virén’e dayanıyor. Yalnız sandalyenin tasarım ve özelliğine ilham alan durum Finli koşucunun bu başarıları değil. Lasse Virén, 1972 Münih Yaz Olimpiyatları’nda 10 bin metrelik yarışın ortasında tökezleyip yere düşüyor. O zamanlar henüz 23 yaşında genç bir sporcu olan Virén’in hikayesinin bu olimpiyatlarda son bulduğunu düşünenlerin aksine sporcu hızlı bir şekilde ayağa kalkıp koşmaya devam ediyor. 10 bin metrelik yarışın sonucunda tökezleyip düşen Lasse Virén sadece birinci olmakla kalmıyor aynı zamanda o dönemki dünya rekorunu kırıyordu.
Lasse Virén’in bu hikayesi; geri dönüş, dayanıklılık ve bir düşüşten sonra yeniden ayağa kalkma konusunda mühendis, fizikçi ve araştırmacılardan oluşan profesyonel ekibe ilham oluyor. Herhangi bir mekanik veya robotik aksam kullanılmadan tasarlanan sandalye de sporcudan esinlenerek her düşüşünde yeniden ayağa kalkacak şekilde tasarlanıyor. Koşu hareketlerinin organik ve aerodinamik yapısından da beslenen tasarımda özellikle sandalyenin ayak kısımlarına bakılınca başlangıç çizgisinden kalkışa hazırlanan bir koşucunun vücut yapısını gözlerinizde canlandırabiliyorsunuz.
Fortum, geri dönüştürmüş plastiğin niteliğine ve işlenebilirliğine dikkat çekiyor
Plastiği geri dönüştürüp atıkları mümkün olduğunca yeniden kullanmanın yanı sıra bu dönüşüm sonucunda kullanışlı bir ürün elde etmenin de önemli olduğunu vurgulayan Fortum geri dönüşüm ve atık marka müdürü Anniina Rasmus, hem tasarımsal açıdan hem de işlevsellik açısından bu durumu göz önünde bulundurup Virén sandalyesini tasarladıklarını söylüyor.
Fortum, Virén sandalyesi için henüz bir fiyatlandırma sunmuyor ancak kampanyada da görüleceği üzere bu sandalye dört farklı renk ile sunuluyor. Selüloz elyafla güçlendirilen Fortum Circo geri dönüştürülmüş plastik bileşiminden üretilen sandalyedeki dönüştürülen plastiğin karbon ayak izi ise işlenmemiş plastiğin yaklaşık yarısı kadar. Marka, bu kampanyasıyla işlenmemiş malzemelerin sürdürülebilir bir alternatifi olarak sunulan Fortum Circo geri dönüştürülmüş plastiği tanıtırken geçmişim en önemli spor olaylarından birine de görünürlük kazandırıyor. Aşağıda yer alan kampanya videolarında plastiğin geri dönüştürülmesi gerekliliği ve Lasse Virén’in hikayesi üzerinden bu özel tasarım tanıtılıyor.
Görsel: TBWA\Helsinki, YouTube