Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Datanızı Nasıl Alırsınız?

Datanızı Nasıl Alırsınız?

Yukarıdaki görsel Chad Hagen'ın "Nonsensical Infographics"/"Anlamsız İnfografikler" serisinden…

'Data is the new oil' … son 2 senedir herkesin ağzına sakız olmuş durumda. Bunun sonucunda gelişen ve gelişecek yeni platformlardan en ümitli kişiler ezelden beri zaten hayatı hep "data" ekseninde geçmiş olan stratejist ve planlamacılar olabilir. "Bizim" tarafta son zamanlarda yeni olan tek şey veri görselleştirme ve infografik patlaması ki bunlar da işimizi bir nebze kolaylaştırdı tabii ki. İşimiz derken de farklı boyut ve misyonlar oluyor biliyorsunuz, kimi zaman bir sunumdaki eksik köprüyü kurmak için, kimi zaman da yola çıkacağımız nokta olarak kullanıyoruz datayı. Hele ajans çalışanıysanız ve elinizde önceden yapılmış (ama çoook da önceden değil 🙂 ) araştırma, analiz, rapor olmaksızın bir konkura girmek durumunda kalmışsanız başlar 43 açık tab'li internet avı, açılır telefonlar, yazılır maillar, gelir peşpeşe 'WARC'ta bulamadım sende var mıdır' soruları, paylaşılır slideshare linkleri…

Kendi adıma, ben mesela ajans bünyesinde değilim ama sık sık veri sunmam gereken bir işim var. Her zaman el altında taze data olmuyor. Temeli Insights Lab'de atılıp son bir senedir kendini epey geliştiren Think with Google gibi paylaşımcı kaynakları ara sıra deşiyorum. Bedavaya kaliteli data bulma avında gelişmesini umduğum bir kaynak daha. Henüz tüm ülkelerei analiz etme kapasitesi düşük olsa da, örneğin 3 sene önce şöyle bir şeyi edinmek için neler neler yapmak gerekirdi:

Ve madem datanın kendisi değil onunla ne yaptığımız önemli, kaynaklarımız artık gizli silah olarak kalmamalı.

Dolayısıyla buradan size sesleniyorum data yoldaşları: fazla fazla bilgi ve giderek azalan zaman döngüleri çağında anlamlı data peşinde bir noktadan diğerine varmaya çalışırken, 1200 USD'lık bir Mintel raporu satın alamazken ya da ajansın yıllık bütçelerinden WARC üyeliği düşmüşken, özel yapılmış araştırmanın yoksunluğunda veri bulabilmek için siz nerelere gidiyorsunuz?