Atık yiyecekleri tüketme eğilimi dünyada giderek yaygınlaşıyor. Bu eğilimle ilgili olarak daha önce İngiltere’de fiyatını müşterilerin belirlediği artık yiyecek süpermarketi ve İtalya’da son tüketim tarihi dolan yiyeceklerin ihtiyaç sahiplerine bağışlanacağı haberlerine yer vermiştik. Danimarka da bu konuda büyük bir hassasiyete sahip. Kopenhag’da açılan süpermarket Wefood’un tüketim tarihi dolmuş yiyecekleri yeniden kullanıma sokması ülkede o kadar popüler oldu ki Nørrebro’da ikinci bir şube açıyor. Nørrebro Wefood da ilk şube gibi gönüllüler tarafından idare edilecek ve gelirini hayır kurumlarına bağışlayacak.
Danimarka’da tüketim tarihi geçmiş yiyecek satmanın yasal olduğunu belirtelim. Sağlık açısından tehlike yaratmayan bir ürün olması ve tarihinin geçmiş olduğunun açıkça belirtilmiş olması koşuluyla elbette. Projenin lideri Bassel Hmeidan The Guardian’a verdiği röportajda “Ürünün tüketilebilir durumda olup olmadığını anlayabilmek için ona bakıyoruz, onu kokluyoruz ve hissediyoruz.” diyor. Yerel süpermarketler ve gıda üreticileri Wefood’a yiyecek bağışı yapıyor ve gönüllüler bunları satıyor. Bölge halkı Wefood’dan %30-50 indirimle yiyecek temin edebiliyor.
Wefood yoksullukla mücadele eden DanChurchAid adlı organizasyon tarafından işletiliyor. DanChurchAid’e göre 800 milyon insan geceleri aç bir şekilde uykuya dalıyor. Öte yandan dünyada üretilen gıdanın üçte birinden fazlası çöpe gidiyor. Wefood’daki yiyecek satışından elde edilen gelir DanChurchAid’e geri dönüyor ve burada zirai-ekolojik üretim ve acil yardım projeleri gibi çalışmalar için fon oluşturuyor.
Tüketim tarihi dolmuş yiyecek satışı iklim değişikliği ile mücadeleye de katkı sağlıyor. DanChurchAid’e göre gıda endüstrisi, atmosfere 3.3 milyar ton sera gazı salıyor ve yiyecek israfı yapılmaması bu açıdan çok önemli.
Görsel: Facebook/Wefood