Daniel Rozin; bir sanatçı, eğitimci ve yazılım geliştirici. Kendisi özellikle sıradan malzemeleri aynaya çeviren eserleriyle sık sık Bigumigu’da haber oldu. Kürklü ayna veya sizin yaptıklarınızı taklit eden penguenler sanatçının yenilikçi yaklaşımını ortaya koyan işlerden sadece iki tanesiydi. Rozin üretken ve yenilikçi bir sanatçı olduğundan dur durak bilmeden haber değeri taşıyan yeni sanat eserleri çıkarıyor. Bu nedenle biz de bu yazımızda Rozin’in işlerine genel bir bakış sunmak istedik.
Daniel Rozin, etkileşimli dijital sanat alanına yoğunlaşan bir sanatçı. 30 yıla yakın süredir, bir görüntünün yapısını ve malzemesini sorgulayan işler yapıyor. Ayna bu nedenle çalışmalarında öne çıkan bir kavram. Normalde yansıtıcı bir yapısı olmayan tahta, mantar, çöp, oyuncak gibi sıradan malzemelerle oynamayı seven Daniel Rozin; bunları dönüştürüyor, aynalaştırıyor. Farklı parçaların bütün haline gelerek bir görüntü ortaya çıkarması fikrini odağına alıyor.
Hareketlerinize Tepki Veren Sıradan Malzemeler
Daniel Rozin’in “kinetik” aynaları; kameralar ve yüzlerce motorun hareket algılama teknolojisi içeren özel yazılımlar sayesinde aynaya dönüştürülmesiyle yaratılıyor. Her ne kadar eserlerin arka planında teknoloji ve bilişimin yeri büyük olsa da bu dışarıdan hissedilmiyor. Baktığınızda teknolojik bir sanat eseri görmüyorsunuz; bilakis doğal, yansıtıcı özellik taşımayan ve sıradan malzemeler var karşınızda. Dolayısıyla algılarınızla oynayan, “Bu nasıl mümkün?” dedirten bir ayna buluyorsunuz karşınızda. Örneğin bir sürü mantardan oluşan yerleştirmenin karşısına geçip el salladığınızda mantar yüzeyler sizin hareket ve görüntünüzü yansıtıyor.
Sanatçının çoğu çalışmasında etkileşim önem taşıyor. Rozin’in yerleştirmeleri ve heykellerinde eserler bakanın durduğu yere ve baktığı açıya göre tepki veriyor. Böylece bakanın eserde aktif bir rol oynaması ve kendi bakışı ile sayesinde eseri tamamlaması sağlanıyor.
Sanatçının kamera ve motorlarla kurduğu mekanik ayna düzeneklerinin yanı sıra yazılımla yarattığı aynalar da var. Bunun dışında farklı etkiler ortaya çıkaran video boyama uygulamaları, cam heykel ve yerleştirmeleri ve baskı posterleri kapsayan pek çok ilgi çekici çalışması bulunuyor.
İsrail kökenli bir Amerikalı olan Daniel Rozin, New York’ta yaşıyor. Sanat ve tasarım üzerine olan eğitimini Kudüs ve New York’ta tamamlayan sanatçı, New York’un önemli üniversitelerinden NYU Tisch School Of The Arts bünyesindeki Etkileşimili Telekomünikasyon bölümünde sanat profesörü. Sanatçının çalışmaları, ABD ve dünya çapında pek çok kişisel ve karma sergide yer aldı. Önemli sanat yayınlarında kendisinden övgüyle söz edilen Rozin, Prix Ars Electronica, ID Design Review, Rothschild Prize ve Chrysler Design Award gibi pek çok ödüle sahip.
Sanatçının eserlerini kendi internet sitesi üzerinden inceleyebilir, bunların üretim ve sergilenme aşamaları hakkında daha detaylı bilgiye ve videolara ulaşabilirsiniz.
Görsel: Bitforms