Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çizimlerinin Serbestçe Kullanılmasına İzin Veren Manga Sanatçısı

Çizimlerinin Serbestçe Kullanılmasına İzin Veren Manga Sanatçısı

10 milyondan fazla satan Say Hello to Black Jack'in ödüllü manga sanatçısı Shuho Sato, bilinen telif hakkı sisteminin dışına çıkarak, çizimlerini ticari olan veya olmayan işlerde herkesin serbestçe kullanabilmesine izin verdi. 15 Eylül'den itibaren herhangi bir kurum veya kişi, sanatçıya ait manga çizimlerini istediği dile serbestçe çevirebilecek, romanlaştırabilecek, istediği uygulamayı geliştirip TV'de de anime olarak yayınlayabilecek.

Doktor olmanın mesleki ve etik kalıpları arasında gidip gelen bir tıp öğrencisinin yaşamını anlatan Black Jack serileri için anlaşmalı olduğu yayıncı kuruluşla sene başında ilişkisini bitiren sanatçı, web yayıncılığı için mangaonweb adlı siteyi kurmuş ve çizimlerini bu platforma yüklemeye başlamış. 20 Eylül'de Tokyo'da Pixiv Zingaro'da Black Jack serilerine ait yaklaşık 70 adet orijinal çizim çalışmasını sergileyecek sanatçı, ziyaretçilere bu çizimleri çoğaltmalarına ve istediği gibi kullanmalarına da izin verecek.

Aslında sanatçı izlediği bu yolla telif hakkını tamamen ücretsiz yapmıyor, bunun yerine insanları telif hakkına zorlamamaya çalışıp, eserlerinin herkes tarafından kullanılabileceğini dile getiriyor. Sato bu girişimiyle fikri ve yaratıcı hakların "geleneksel telif hakkı modeli"ne alternatif yollarla da korunabileceğini savunuyor ve bu bayatlamış sistemin bir şekilde ötesine geçmek istiyor.