ChatGPT’nin geçtiğimiz günlerde, ABD’nin Tıbbi Lisans Sınavı USMLE’yi geçmişti. Bu gelişmenin ardından birçok araştırmacı, bu yapay zeka sohbet robotunun hastalıkların teşhisinde nasıl kullanılabileceği üzerinde çalışmaya başladı.
ChatGPT, zengin bir veri kaynağıyla beslenen ve soruları bir insanmış gibi yanıtlayabilen bir dil modeli. Bu yeteneği sayesinde karşısındaki insanın konuşmasını inceleyebileceği ve hastalardaki doğal olmayan kalıpları belirleyebileceği, dolayısıyla da bilişsel durumla ilişkili hastalıkları erken teşhisi edebileceği öngörülüyor. Duraklama, artikülasyon (sesletim) ve ses kalitesi Alzheimer’ı test etmenin bir yolu olarak görülüyor. ChatGPT doğal bir dil işlemcisi olduğundan, karşısındaki kişide bu belirteçleri tanımlamayı öğrenebileceği belirtiliyor.
Araştırmalar henüz başlangıç aşamasında olduğundan yapılan deneyler, aşağıda anlattıklarımla sınırlı. Örneğin ChatGPT henüz kültürel ve sosyo-ekonomik nedenlerle oluşan konuşma biçimlerini Alzheimer belirtilerinden ayırt edemeyebiliyor. Bir insan hakkında doğru bir şekilde değerlendirebilme yapabilmesi için, onun nereli olduğunu dikkate alabilmesi gerekiyor. Ayrıca tüm insanlığa hizmet edebilmesi için tüm dillerde çeşitli nüansları anlayabilir hale gelmesi gerekiyor.
Araştırmalar sırasında hasta mahremiyetine önem veriliyor
Bu konuda şimdiye kadar yapılanlara bakalım. Philadelphia’da, Drexel Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Alzheimer hastalarına ait bazı konuşma metinlerini veri olarak kullanıp modeli eğitmeye başlamışlar. Hastaların cümleleri, tonlamaları ve konuşmadaki duraklamaları tespit için kullanılacak önemli unsurlar olarak belirlenmiş. Bu verileri hastalık belirtileri için konuşmaların metin örneklerini tarayacak olan ChatGPT-3’e aktarmışlar. Bu konudaki deneyler devam ediyor.
Ekip yaptıkları bir başka deneyde, yapay zekadan mini mental durum sınavına (Mini-Mental State Exam / MMSE) katılmış hastaların puanlarını tahmin etmesini istemiş. Bu test, bir kişide demansın şiddetini değerlendirmek için hazırlanan sorulardan oluşuyor. ChatGPT bu deneyde, diğer geleneksel tahmin yöntemlerinden yaklaşık %20 daha doğru tahminde bulunmuş.
Ekip tüm bunları yaparken, hasta mahremiyetini de sağlamak üzere de önlem alıyor. Bilgilerin yapay zekadan yayılmasını veya başka kaynaklara aktarılmasını engelliyorlar.
ChatGPT ile nelerin değişeceğine dair daha fazla öngörü için Özgür Alaz’ın makalesine göz atmanızı öneririm.
Görsel: Unsplash