Materyal, tasarım sürecinin en önemli ögelerindendir. Bazen aklınızdakini eskize dökersiniz ve şu malzemeden yapacağım dersiniz, olmaz. Neden mi? Çünkü kullandığınız malzeme izin vermez. Bazılarını ehlileştirebilirsiniz ama çoğunlukla materyal ve tasarım birlikte şekillenir. Ahşabı bükecekseniz ıslatmanız gerekir, metali şekillendireceksiniz ısıtıp dövmeniz. Cem Özkan metali seçen bir heykeltraş.
Hurdalıkları gezip parça toplayarak metallere ikinci bir şans veriyor Cem Özkan. 1993 doğumlu heykeltraş Ankara’da Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nden mezun olunca rotasını Eskişehir Anadolu Üniversitesi’ne çeviriyor. Heykel bölümünü okuyan sanatçı okuldayken materyal olarak metalle ilgilenmeye başlıyor ve metalde ustalaşmayı amaçlıyor.
Metal Kısıtlamıyor, Öğretiyor
Metalin kafasında kurguladığı ve eskizlediği birçok fikre uygun olması Cem’i bu konuda daha da heveslendiriyor. Uzun süre kendini metalle eğiten sanatçı şimdi kendi kişisel atölyesinde üretimine devam etmekte. Cem, atık hurda malzemeleri dışında metal ve organik materyaller de kullanıyor heykellerinde.
Sanatçı hurdalıklardan topladığı araba ve uçak parçalarıyla heykeller yapmasıyla geçtiğimiz Kasım ayında adından sıkça söz ettirmişti. Cem Özkan’ın Ataşehir’de bulunan Watergarden İstanbul’da 11 Mart’a kadar sergisi devam ediyor. Bu sergide ilk kez gösterilecek Black Dragon, Sınır ve Gemi isimli üç yeni eseri ve 7 bin parçadan oluşan ve 1 yıl süren çalışma sonucu hayat bulan 1 ton ağırlığındaki “Merkür Atı” isimli eseri de bulunuyor. Sergi tabiatın gücünün metal ile sergilenmesini amaçlıyor.
Sanatçıyı Behance ve Instagram’dan takipleyebilirsiniz.
Görsel: Instagram, Behance