Sanırım SXSW tarihimde gördüğüm en ‘döverim de severim de’ oturumdu. Henüz 35 günlük bir mobil uygulamanın festivalin en büyük salonlarından birinin sahnesinde ağırlanması ve henüz uygulamadan kimsenin haberi yokken bu şekilde bir keşif olarak SXSW’te yer verilmesi zaten heyecan verici. Paneli sunan TechCrunch yazarı Jost Constine Secret’ın kurucusu David Byttow’u öyle bir sıkıştırdı ki sorularıyla, kıyasıya bir mücadele yaşandı.
Byttow’u Secret’la duymamışsınızdır ama kariyerinin önceki yıllarında Google, Square ve Medium’da çalışmış. İnsanların internette artık anonim olma derdinin yeniden geri geldiğini zaten gözlemliyordum, oturumun hastası oldum.
Daha önce Bigu’da yer verdiğimiz bir mobil uygulama haberi vardı,
Rando. Rando birbirini hiç tanımayan insanların gündelik anlarını birbirlerine fotoğraf olarak gönderdikleri bir mobil uygulama. Önemli veya kusursuz hiçbir şey yok, yalnızca hiç bilmediğiniz bir yerde başka birinin hayatından sıradan bir kare.
Düşünürseniz sosyal ağlarda özgür değiliz, mahalle baskısı yaşıyoruz ve her yanımız bize ‘like’ vermesi için beklediğimiz insanlarla dolu, biz de aynı şekilde görgü kuralları çerçevesinde yakın çevremizin tüm kendini gösterme çabalarına ‘like’ ile karşılık vermek zorundayız. Pozlar bitti, herkesin yazın denize doğru üstünde kitap olan bacağını, sonbaharda yapraklar içindeki toprak tonlarındaki botunu, güzel dekorasyonlu evini, gittiği barı, nerde kayak yaptığını, yeni saç modelini gördük, yeni bir şey yok, bir yerden sonra önümüze gelen içerikler hep aynı. Peki ya bağımlısı olduğumuz ve her an kontrol etmeden duramadığımız mobil uygulamalarda karşımıza hep yeni bir şey çıksa? Ben bu fikri değerli buluyorum.
Secret anonim bir sosyal ağ. Aslında gerçekten arkadaş listenizde olan insanlara anonim mesajlar göndermenizi sağlıyor, onu diğer anonim uygulamalardan ayıran ise mesajları gönderdiğiniz insanların bir şekilde aslında sizi tanıyor olması ama o mesajı sizin gönderdiğinizi bilmemesi. Yani kendi adınızı koyarak söylemek istediğiniz şeyleri isminizi vermeden kendi çevrenize söyleyebilmenize yarıyor uygulama. Aynı şekide Twitter’a ortalığa isim vermeden tweet atma uygulamaları da çıkmıştı, insanların böyle bir ihtiyacı var artık. Facebook internet alışkanlığının temelindeki anonimliği öldürmüştü geldiğinde, aslında bu Myspace ile başlayan bir yoldu, Facebook da ileri taşıdı. Sonrasında Twitter. Baktığınız zaman Facebook ve Twitter’ın yaptığının aksine Reddit’te de anonim olma isteğini görebiliyorsunuz.
Secret ‘iyi fikirler paylaşılmalı’ diyor, kimden geldiği önemli değil. Söyle gitsin.
Esasında bu uygulama ‘sır’ paylaşmanız için değil, içeriği sizin paylaştığınızın ‘sır’ olması için var. Gündelik şeyler konuşuluyor yani aslında uygulamada. Tıpkı Facebook’taki gibi Secret içinde de arkadaşınızın arkadaşının yazdıkları da karşınıza gelebiliyor ‘like’ verildiyse. Böylece yine kendi sosyal çemberiniz ve kendi gerçeklikleriniz içinde ama kimlik derdi olmadan iletişim kuruyorsunuz. Aslında bu tür sosyal ağların yarattığı atmosfer var olan sosyal ağlarınkinin yanında paralel evren gibi kalıyor ve o boyuta geçmeyen birine anlatmak zor oluyor. Tıpkı Snapcat kullanmayan birinin bu uygulamanın ihtiyacını anlayamaması gibi. Secret da kurucusunun da söylediği üzere başka bir ‘alan’ yaratıyor kullanıcılara.
Oturum sırasında uygulama iki yeni özelliğini SXSW’te tanıttı. Biri ‘nearby’ biri de ‘share’. İnsanlar gördükleri sırların ekran görüntülerini alıp zaten paylaştıkları için ve uygulamanın derdi insanların söylemek istediklerinin sesini duyurmak olduğu için uygulamaya ‘paylaş’ özelliği eklenmiş. Secret içinde gördüğünüz bir sırrı sosyal ağlara gönderebiliyorsunuz. Aynı zamanda fiziksel olarak szie yakın olan kişilerin sırlarını görebiliyorsunuz, böylece bu sır size ne kadar uzaklıkta hissedebileceksiniz.
O an orda tanıttıkları bir de feed yapmışlardı SXSW’e özel. Kimin söylediğini bilmediğiniz notların tümü SXSW ile ilgili ve tek yerde akıyor:
https://www.secret.ly/sxsw
Anonimliğin faydası ne?
Kimlik olmadan yalnızca kelimelerle duyguları ifade edebilme ve istediğini söyleyip üzerine düşünmeden çekip gidebilme lüksü veriyor kullanıcıya. Günün sonunda tüm kullanıcıların daha doğrusu insanların derdi anlaşılmak ve insanlarla iletişim kurabilmek.
Hakaret ve gizlilik konusunu nasıl çözecek?
Byttow, sorulan sıkıştırıcı sorular karşısında soğukkanlı ve kendine güvenliydi. Secret’ın karşılaştırıldığı diğer uygulamalar Formspring.me, Ask.fm ve PostSecret’tan farklı olarak sizin kendi sosyal çevreniz içinde çalışıyor, yani gelen mesajlar nihayetinde ya arkadaşınızdan ya da arkadaşınızın arkadaşından geliyor. Hakaretin insanları büyük bunalımlara sürükleme riskinden bahseden TechCrunch yazarı, Byttow’a uygulamanın gençler arasında, yani örneğin 13-16 yaş arasında popüler olması durumunda yaşayacakları riskten bahsetti. Amerikalılar için ‘bullying’ önemli bir konu ve hassas. Byttow ise bu konuda net ve uygulamadaki içerikleri kontrol eden 2 moderatörleri olduğunu belirtiyor.
Secret’in ilk skandalı
Bilmeyene bu kısacık ömründe Secret’ın platform olduğu büyük bir olaydan bahsedelim kısaca. Secret’a gönderilen bu mesaj Silikon Vadisi’nde ortalığı karıştırdı ve Evernote’un CEO’su haberi yalanlayan açıklama yapmak zorunda kaldı. Gönderilen mesajın kendi arkadaşlarınızdan olup kimden olduğunu bilmeme hissi Secret ile daha çook ortalığı karıştıracak gibi.
Secret şimdiden aldığı dev yatırımlarla 2014’te yükselişte olacağının sinyallerini veriyor. Onu ilginç kılan da anonim olma derdini yine zincirlerinden çok koparamayıp kendi sosyal çevreniz içine sokup yeni bir format yaratması.