Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bu Tişörtler Zamanı Para Birimine Dönüştürüyor

Bu Tişörtler Zamanı Para Birimine Dönüştürüyor

Hızlı moda sektörünün işçileri değersizleştirmesinden yola çıkarak hayata geçen The 1 Hour Tshirt (1Saat Tişörtü), emek ve adil modanın önemi hakkında farkındalık yaratıyor.

Saniyeler içinde satın aldığınız düz bir basic tişörtün üretilmesi için ne kadar zaman gerektiğini hiç merak ettiniz mi? Hızlı moda markalarının üretim merkezi olarak seçtiği ülkelerden Bangladeş’ten gelen veriler, bir basic tişörtün yapımının yaklaşık 1 saat sürdüğünü ortaya koyuyor. Ve işte bu döngüdeki adaletsizliği vurgulamak isteyen The 1 Hour Tshirt projesi, kurduğu online satış platformu aracılığıyla, söz konusu tişörtlerin fiyatlarını, tişörtleri satın almak isteyenlerin saatlik brüt maaşına göre ücretlendirerek satışa sunuyor.

Adil Ticaret Yoksa, Onu Kendimiz Yaratalım

Projenin temel dayanaklarından biri “Eğer sektörde adil ticaret yoksa o halde o adaleti sağlamaya kendimizden başlayalım” anlayışı. Yani bir hızlı moda işçisine 1 saate mal olan bir tişörtün 2 dolara satılması ve dolayısıyla işçinin bir saatte 1 doların altında kazanmasındaki adaletsizlik, hızlı moda markaları tarafından ortadan kaldırılmıyorsa bu misyonu tüketiciler gayet tabii üstlenebilir. Bu yüzden de satın alacak kişinin maaşına yani saatlik ücretine göre fiyatlandırılan tişörtlerden elde edilen gelirin yarısı tişörtün üretim maliyetine ayrılırken, diğer yarısı da adil moda için mücadele eden sendika ve sivil toplum örgütlerine dolayısıyla da işçilerin yararına gidiyor. Bu proje aynı zamanda sürdürülebilirlik konusuna da dikkat çekiyor.

Almanya merkezli adil moda STK’sı Fashion Revolution Germany ve adil tekstil üreticisi Detto Fatto işbirliği ile hayata geçirilen proje kapsamında satılan tüm ‘1 Saat Tişört’leri, sertifikalandırılmış organik pamuk ile üretiliyor.

Görsel: Detto Fatto