Reklamların beden algısı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için bugünlerde pek çok adım atılıyor. Fransız moda dergileri için artık rötuşları bildirme zorunluluğu getirilirken; Getty Images gibi görsel arama siteleri de artık Photoshop’lu görselleri kabul etmeyeceklerini duyurmuştu. Bu konuda farkındalık hareketlerine destek veren ve gerçek güzelliği kutlayan bir marka olan Dove ise geçtiğimiz günlerde No Digital Distortion çatısı altında yeni bir hareket başlattığını duyurdu.
Geçtiğimiz sene Real Beauty Pledge ile bundan böyle sadece rötuşsuz görseller kullanacağını duyuran Dove, şimdi de bunu bir adım ileri taşıyor. Dove’un 2004 yılından beri devam eden Real Beauty (Gerçek Güzellik) stratejisi çerçevesinde başlattığı proje; markanın reklamlarına işin dijital manipülasyona uğramadığını gösteren bir işaret eklenmesini içeriyor.
Rötuşlu Görsellere Dikkat Çekiyor
Bunun amacı markanın rötuşsuz görsel kullanımı nedeniyle övgü toplamak istemesi değil; piyasada gördüğümüz diğer reklamların pek çoğunun rötuşlu olduğunu göstermek. Markaya göre işaret; kadınlara ve genç kızlara medya panoraması içerisinde gezinirken rastladıkları görüntülerin güzellik ideallarına ulaşmak için dijital olarak değiştirilmiş olduğunu ama aslında gerçeği yansıtmadığını hatırlatmayı amaçlıyor. Zira araştırmalara göre genç kadınların pek çoğu baktıkları görüntüdeki rötuşu fark edemiyor. Dove da rötuş meselesine dair bir anımsatma yaparak kadınların diğer görsellere de daha dikkatli bir gözle bakmalarını önermiş oluyor.
Temmuz ayından itibaren uygulamaya girecek proje kapsamında; önümüzdeki Ocak ayına kadar Dove’un basın, dijital ve sosyal medya ayaklarındaki tüm statik görsellerinde bu işaret kullanılması ön görülüyor.
Dove bu konuda tek başına değil. Aerie ve CVS gibi markalar da bundan böyle görselleri rötuşlamayacakları duyurmuşlardı. Gerçek güzellik konsepti yükselişini sürdürürken daha çok markanın; ulaşılamaz güzellik idealları empoze ederek kadınların beden algılarını olumsuz yönde etkileyen görseller üzerine atılıma geçeceğini umalım.
Görsel: Shape