Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
‘Brat vs Demure’ Akımı Klasik Müzik Dünyasına da Sıçradı

‘Brat vs Demure’ Akımı Klasik Müzik Dünyasına da Sıçradı

Bu yazı kasıp kavuran brat vs demure akımlarının karşılaştırması, dünya çapında markalara ilham vermeye devam ediyor.

2024 yazının ‘birinci dünya problemleri’ temalı konularından başlıcası Brat vs Demure karşılaştırmasıydı. Sosyal medyayı kasıp kavuran bu iki karşıt akım o kadar fazla viral oldu ki, influencerlardan ünlülere; dev markalardan kamu kurumlarına kadar hemen herkes, kendisini bu eğlenceli kıyaslamanın bir yerinden tutarken buldu. İşte bu akımın son meraklısı da Londra’nın en önemli kültür sanat merkezlerinden Southbank Center oldu.

Brat vs. Demure’un Olayı Nedir?

Brat kelimesi elbette yeni bir sözcük değil. İngilizce ‘Ufaklık’ anlamına gelen bu sözcüğün mecazi karşılığı ise çocuksu yanını koruyan, kimi zaman şımarık, başına buyruk ve kendine has kimseleri tanımlıyor. Müzisyen Charli XCX tarafından iyice viral hale getirilen ‘Brat’ sözcüğü bir anda özellikle genç kuşağı içine dahil eden dev bir akıma dönüştü. Brat summer, Brat girl gibi alt kollara ayrılan ve canlı neon bir yeşil renkle temsil edilen bu akım aynı zamanda dev bir ekonomiyi de beraberinde getirdi. Söz konusu neon rengi ve brat kelimesini içeren kozmetik ürünleri, merch ürünleri ve türlü türlü dijital çıktı derken brat akımı baktığımız her mecrayı hızlıca domine etmeye başladı.

Ancak tabii her akım karşıtını da doğuracaktı ve tam da bu esnada hayatımıza ‘demure’ kavramı girdi. Kadınsı bir sakinlik, ağırbaşlılık ve zarafeti temsil eden bu akımın mucidi ise TikToker Jools Lebron oldu. İş yerindeki abartıdan uzak ve farkındalığı yüksek duruşunu dünyaya pazarlayan Jools Lebron da böylece iki karşıt kutuptan diğerinin lideri oluverdi. Elbette tüm bunlar olurken markalar da boş durmadı ve hem ‘brat’ hem de ‘demure’ kavramlarını sahiplenen içerikler üretmeye devam ettiler ve bunun doğal bir sonucu olarak bu iki akımın karşılaştırmaları da sık sık kendine yer buldu.

Bizim de son zamanlarda bu işler arasında en sevdiklerimizden biri Londra’nın en önemli kültür sanat alanlardan Southbank Centre’ın klasik müzik eserlerini ‘brat’ ve ‘demure’ diye kategorize ettiği ve klasik müzik camiasının o kendine has snob duruşuna ters düşmeyi eğlenceli şekilde göze aldığı Instagram reel’ı oldu.

İçerikte kreşendosu yüksek, agresif ve duygusu yüksek senfonik eserler ‘brat’ kategorisine alınırken, piyano için yazılmış sakin eserler -Örneğin Debussy’nin Clair de Lune’si- ‘demure’ olarak geçiyor.

 

 

Görsel: Instagram