Modern toplumlar olarak çevremizde sürekli kameraların olmasına çok alıştık. ATM, market, AVM, sokak köşelerindeki kameralar, yanımızdan ayırmadığımız cep telefonları ve drone’lar, akıllı saatler her şey sürekli olarak kayıt altında. Alman fotoğraf sanatçısı Paul-Ruben Mundthal da geçtiğimiz yarım yıl boyunca Beschattung projesiyle kapalı devre kameraların baktığı yerlerle ilgileniyor. Berlin başta olmak üzere Almanya’da farklı şehirleri gezerek bu kameraları fotoğraflayan sanatçı, kamerasında küçük bir değişiklik yaparak büyük fark yaratıyor. Canon EOS 1200D kamerasından Hot Mirror filtresini çıkarıp tam spektrum kameraya dönüştüren Paul-Ruben, bu sayede kameranın kızılötesi görüşü kazanmış.
Alman gizli servisinin merkezini, federal başkanın koltuğu, Alman Federal Meclisi, büyükelçilikler gibi farklı yerleri fotoğraflama şansı olan Paul-Ruben, bu turla birlikte her mekandaki kameraların konum bilgisine sahip olmuş. Bir sonraki adımı ise Leica M7 kamerası ve kızılötesi siyah beyaz filmi Kodak HIE ile birlikte bu noktaları gece karanlığında ziyaret etmekmiş. Böylece yerini belirlediği kameraların görüş açısını kızılötesi kamerasıyla fotoğraflayarak adeta güvenli alanları ortaya çıkarmayı amaçlamış. Kızılötesi filmle fotoğrafladığı noktaları aynı zamanda CineStill 800T renkli film takılı Mamiya RB67 kamerasıyla da fotoğraflayarak iki teknik arasında karşılaştırma imkanı yaratıyor.
Paul-Ruben Mundthal’ın yüksek lisans tezi olarak doğan Beschattung (Almanca’da gölge ve takip etmek anlamına geliyor) 28 Eylül ile 7 Kasım tarihleri arasında Erfurt’taki Galerie Rothamel’de de sergilendi. Hem analog tekniklerle fütüristik, bilim kurgu evreni gibi görüntüler ortaya çıkarması hem de bu görsellerin oluşumunda dayandığı bir mantık çerçevesi olmasıyla Beschattung projesinin her fotoğrafı kendini dakikalarca inceletiyor.
Görsel: Paul-Ruben Mundthal, Beschattung