Her canlının hakkı olan su ne yazık ki dünyanın bazı bölgelerinde erişilebilir bir kaynak olmanın çok uzağında. Parse/Error, suyun değerini son derece değersiz bir şey olan parayla ölçen insanlığa ayna tutmak için Value of Water adlı bir proje hazırlamış, durumu eksiksiz bir şekilde ifade etmişti. Gelişmekte olan ülkelere temiz su dağıtımı yapan ATM’ler, duşta uzun süre kalanları rahatsız eden duş perdesi ve su kaynakları tükendikten sonra yaşanabilecekleri anlatan The Future da su sorunu hakkında fazlasıyla öngörü kazandıracak türdendi. Elbette durum tespiti yapmanın önüne geçip şu anda suya erişimi olmayan bölgeler için bir şeyler yapmak gerekiyor. BiSU ve UNICEF 2018 yılından bu yana sürdürdükleri iş birliği ile suya erişemeyen çocukların temiz su ihtiyacını karşılayarak bu olumsuz tabloyu kırmayı hedefliyor.
Temiz su her çocuğun hakkı
BiSU, cep telefonu üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde su siparişi vermeyi sağlayan bir mobil uygulama. İstediğiniz marka suyu tek tuşla sipariş edebiliyor; mobil ödeme, önceden sipariş ve promosyon seçeneklerinden faydalanabiliyorsunuz. Marka UNICEF’in Temiz Su Programı’na destek olarak misyonunu farklı bir boyuta taşıyor. Program ‘’Temiz su her çocuğun hakkı’’ sloganıyla ilerliyor.
UNICEF, Temiz Su Programı sayfasında her gün 800’den fazla çocuğun güvensiz su, sanitasyon ya da hijyen yetersizliklerine bağlı önlenebilir hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini açıklamış. UNICEF’in su, sanitasyon ve hijyen (WASH) ekibi, dünyadaki 100’den fazla ülkede su ve sanitasyon hizmetlerinin yanı sıra temel hijyen uygulamalarını iyileştirmek için de çalışıyor. 2017’de UNICEF’in çabalarıyla, 32,7 milyon kişinin içme, yemek pişirme ve kişisel hijyen için güvenli suya erişimi sağlanmış. 2019 hedefi ise 42,8 milyon insanın güvenli temiz suya erişimini sağlamak.
Hedef 12 milyondu, kampanya 14 milyon çocuğun hayatına umut oldu
BiSU üzerinden verilen her sipariş, 5 çocuğun 1 günlük temiz su ihtiyacını karşılamak üzere kullanılıyor. Kampanyanın ilk hedefi 12 milyon çocuğa ulaşmakmış. Ancak bu yıl ulaşılan sonuçlara göre UNICEF ve BiSU 14 milyonu aşkın çocuğun bir günlük temiz su ihtiyacını karşılamış durumda. BiSU kurucu ortaklarından Ergin Üner, tüketiciye daha hızlı ulaşmalarını sağlayabilecek alanlara yatırım yapmaktansa böylesine anlamlı bir projenin parçası olmaktan mutluluk duyduklarını ifade ediyor.
Görsel: BiSU