Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bilinçli Tüketim Oy Vermek Kadar Değerli

Bilinçli Tüketim Oy Vermek Kadar Değerli

Polonyalı sanatçı Igor Dobrowolski, endüstriyel modanın ve hızlı tüketimin kimleri etkilediğini göstermek için Varşova sokaklarını açık hava ilanlarıyla donattı.

Artık aldığımız ürünlerde nasıl üretildiklerine dahi dikkat eder olduk. Sadece doğa dostu, sürdürülebilir olmasına da dikkat etmiyoruz. Üretiminde çalışan işçiler kaç para kazanıyor, işçiler yasal bir şekilde mi o fabrikada çalışıyor bunlar da değerli bizler için. Giderek tüketim konusunda üretmeyenler olarak bilinçleniyoruz, bu da bir nebze de olsa üretimi de değiştiriyor gibi.

Polonyalı sanatçı Igor Dobrowolski de bilinçli tüketimi daha doğrusu göz ardı etttiğimiz detayları ön plana çıkarmayı seven bir sanatçı. Kendisi bir dizi çarpıcı açık hava ilanıyla, H&M, Zara gibi ünlü markaların arkasındaki çalışma koşullarını ortaya koyarak moda endüstrisini durdurmayı amaçlıyor. Endüstriyel, yani hızlı tüketilen modaya (fast fashion) karşı bir duruş sergiliyor.

Ne Giydiğinize Dikkat Edin, Çocukların Emeği Olabilir

Sanatçı, şirketlerin ürün fiyatlarını düşürmek için fabrikalara baskı yaptığını savunuyor. Fabrika sahiplerinin ise bu baskı karşısında daha hızlı üretimi desteklediğini ve daha ucuza insanları çalıştırdığına inanıyor. Fabrika sahibine göre tek çıkış yolu; çalışanlar için ücretleri, çalışma koşullarını ve emniyetini düşürmek, çevreyi düşünmeden üretmek. Çünkü daha ucuz ve daha hızlı olmazlarsa perakendeci başka bir fabrikaya gidecektir. Zaten her zaman yanlış olup olmadığını düşünmeden kurallara itaat edecek başkaları vardır, değil mi?

Sanatçı, endüstriyel moda tarihinde yaşanan dört büyük trajedinin üçünün Bangladeş’te 2013 yılında gerçekleştiğini açık hava ilanlarıyla dünyaya hatırlatmayı amaçlıyor. Bu üç trajediye 1134 kişinin ölümüyle sonuçlanan fabrikanın çökmesi de dahil. Ve ölümler dışında birçok kötü şart da orada çalışanları bekliyor.

Korkunç çalışma koşulları, kimseye yetmeyecek maaşlar ve çocukların sömürülmesi, Varşova sokaklarında kurulan Igor Dobrowolski’nin açık hava ilanlarında insanların fark etmesini istediği detaylar. Igor Dobrowolski’nin savaş, mülteci, göç ve açlık gibi konular üzerine eğildiği güncel işlerine ise Facebook ve Instagram‘dan ulaşabilirsiniz.

Görsel: Igor Dobrowolski
Görseller sanatçının iziniyle kullanılmıştır.