Giyilebilir teknoloji sayesinde vücuda yapışan veya takılan cihazlar ile sağlık durumu yakından kontrol edilebiliyor ve hayatı kolaylaştıran tasarımsal çözümler sunuluyor. Dövme gibi cilde tutunarak farklı işlevleri yerine getiren WovenSkin gibi dokunmatik arayüzlerin yanı sıra tekstil ürünlerinin teknoloji ile iç içe geçtiği aksesuarlar da bulunuyor. Dorothee Clasen ise Köln International School of Design’da insan bilgisayar etkileşimi üzerine yaptığı yüksek lisans tezinin bir parçası olarak dil ile kontrol edilebilen ağızlığı geliştirdi.
[in]brace bilgisayarla etkileşim kurmak için dil hareketlerini kullanıyor
Kullanıcıların dillerini kullanarak girdiler oluşturabildiği [in]brace adı verilen bu küçük cihaz bir ağızlık yardımıyla damağa yerleştiriliyor. İnsan ve makine arasında yalnızca dil hareketi ile etkileşime izin veren bu giyilebilir teknoloji ürünü sayesinde basit komutlar verilebiliyor. Kullanıcının damağına ve dişlerine yerleştirilen ağızlık küçük bir kablo uzantısı ile kulağın arkasındaki kablosuz vericiye bağlanıyor. Etkileşim tasarımcısı Dorothee Clasen ürünü geliştirerek kulak arkasında yer alan vericiyi de ağızlık üzerine almayı hedefliyor.
Cihazı deneme amaçlı Pong isimli atari oyununun Tong isimli bir versiyonunu yaratan Clasen, aşağı yukarı hareketlerle dijital rakibine karşı ellerini kullanmadan işlemi gerçekleştiriyor. Clasen, binicilerin atları yönetmek için kullandığı dizgine bağlı olan ve atların ağzına takılan demir araçtan etkilenerek [in]brace üzerine çalışmaya başladığını belirtiyor.
En ufak hareketle etkileşim kurabilmek kullanım alanını artırıyor
Ağızın içinde yer alan tüm elektronik parçalar ince bir silikon tabaka ile kaplanıyor. Bu sayede ürün daha güvenli hale getiriliyor. Dişlerin ve çenenin yapısına göre hazırlanan damaklık ile giyilebilir cihaz sadece kişiye özel oluyor.
İnce motor becerileri gerektiren görevler için avantaj sunan [in]brace birçok soruna çözüm olabilir. Giyilebilir cihaz, hastaların dil kaslarını yeniden hareket ettirmesi amacıyla fizyoterapide kullanılabilir. Ellerin halihazırda başka bir işle uğraştığı durumlarda ekstra bir görevi tamamlamak için kullanılabilir. Veyahut engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran çözümler sunabilir.
Dorothee Clasen, çoğu insanda dil ve göz koordinasyonunun yeteri kadar gelişmediği için cihazı kullanmanın ilk aşamalarda zor olabileceğini belirtiyor. Bu beceriler ilk denemde bile hızla gelişim gösteriyor.
Görsel: Vimeo, designboom