Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Basit Düşünen İlkel İnsanın Yıkıcı Evrimi: Bendito Machine

Basit Düşünen İlkel İnsanın Yıkıcı Evrimi: Bendito Machine

Basit bir varlık olarak gösterilen insanın hayatla ve varoluşla ilişkisini inceleyen animasyon serisinin son filmi Bendito Machine VI: Carry on yayınlandı.

Gerçeküstü animasyon serisi Bendito Machine basit fikirlere sahip ilkel canlılar hikayesini ve onların makineler ile ilişkisine odaklanıyor. Serinin 2016 yılındaki flipbook projesini daha önce yazmıştık. İki boyutlu animasyon serisinde insanlığın tüm korkutucu, karanlık ve işgalci yüzü yansıtılmak amaçlanıyor. Para, din, teknoloji, doğa gibi konular insanlığın evrimi ile harmanlanıyor.

Bendito Machine final bölümü ile teknolojiyi ve ilkel insanın ilişkisini sorguluyor

İspanyol animasyon film yapımcısı Jossie Malis (Zumbakamera Animasyon Stüdyosu) tarafından oluşturan ve yönetilen seri 2006 yılında Everything You Need isimli film ile başladı. Basit düşünen organizmaların (yani insanların) teknolojik gelişmeler, makine ve endüstriyel mekanizasyon ile evrim sürecinde yollarını nasıl kaybettiğine dair eğlenceli bir yolculuğa çıkarıyordu. Final bölümü ile birlikte döngü destansı bir şekilde son buluyor. Serinin altıncı ve son bölümü Bendito Machine VI: Carry on mülayim ve ilkel canlının yıkıcı evrimini konu ediniyor. İnsanın teknoloji ile olan ilişkisi üzerine sorgulayıcı bir bakış getiriyor. Karınca kolonisi gibi yaşamlarına devam eden ilkel canlıların aniden teknoloji bağımlılığına maruz kalması sonrası görkemli geleceklerine nasıl ayak uydurabileceği işleniyor. Stanley Kubrick’in 2001: A Space Odyssey filmini izleyenler filme yapılan atıfları da fark edebilir.

Jossie Malis seri süresince kendi tarzını oluşturuyor

Yönetmen Jossie Malis 14 yıllık bu süreçte kendi tarzını da artık oturtmuş. Gölge tiyatrosundan esinlenen karakterlerin siluetleri yönetmene has çizgiler içeriyor. Her yeni bölüm ile birlikte tasarımlarda daha fazla ayrıntıya odaklanan Malis iki boyutlu çalışmanın sonucu olarak tüm küçük detayların güçlü bir etki bıraktığını vurguluyor.

Bir serüven haline gelen animasyon serisi bu bölümle son buluyor. 2006 yılında gösterilen ilk animasyonun üzerinden bu kadar zaman geçmiş olmasına rağmen zamandan bağımsız konulara sahip olması Bendito Machine sersini her daim izlenebilir hale getiriyor. Serinin yayınlanmış daha önceki filmlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Künye

Yönetmen: Jossie Malis
Animasyon: Jossie Malis, Pau Martinez, Nacho Rodriguez,
Müzik: Julie Reier, Manel Gil, Sxip Shirey.
Yapım Şirketi: Zumbakamera Animasyon Stüdyosu
Dağıtım: Autour de Minuit

Görsel: Vimeo