Bir hizmetin ya da ürünün insanların yalnızca bir kısmı için değil, engelliler ve yaşlılar dâhil olmak üzere herkes için kullanılabilir olması “erişilebilirlik” kavramıyla ifade ediliyor. Günümüzde özellikle teknoloji bu alanda çok büyük rol oynuyor. Erişilebilirlik konusunu önemseyen markalardan biri olarak Apple, bu yıl çalışmalarını gerçek hayat hikayeleri üzerinden aktardığı bir kısa film yayınladı. Bu filme paralel olarak Apple’ın web sitesindeki erişilebilirlik sayfasında da “Teknolojinin herkes için erişilebilir olması gerektiğine inanıyoruz. Dünyanın en güçlü teknolojisi, herkesin kullanabildiği teknolojidir. Çalışmak, yaratmak, iletişim kurmak, formda kalmak ve eğlenmek için. İşte bu yüzden, ürünlerimizi yalnızca bazı insanların veya birçok insanın kullanabileceği şekilde değil, herkesin kullanabileceği şekilde tasarlıyoruz.” mesajına ve detaylı bilgilere yer verildi.
Apple’ın erişilebilirlik sayfasında farklı amaçlarla Apple cihazlarını kullanan engelli bireylerin yaşamlarından kesitler görmek mümkün. İçlerinde en çok dikkat çeken kişi ise Apple’ın erişilebilirlik videosunun editörü olan Sady Paulson. Üniversitede dijital sinematografi eğitimi alan Sady, Serebral Palsi hastalığının neden olduğu engellerle mücadele ederken teknolojiden destek alıyor. Mac’te film düzenlemek için Final Cut Pro ve “Anahtarla Denetim” adı verilen yerleşik bir erişilebilirlik özelliğinden yararlanıyor. Erişilebilirliğin kendi hayatındaki önemini Sady şöyle ifade ediyor: “Teknolojiye olan sevgim bir tutkudan daha öte; dünyayla bağlantı kurmamı sağlıyor. Bazı konularda yardıma ihtiyacım oluyor ve yardımcı teknolojiler, sevdiklerimle iletişim kurmamı ve kariyerime devam etmemi sağlıyor.”
Sady’nin video düzenlemekte kullandığı Anahtarla Denetim özelliği hakkında bir parantez açmakta da fayda var. Anahtarla Denetim, fiziksel ve motor beceriler açısından engelleri olan insanlar için geliştirilmiş. Örneğin, kollarını kullanamayan veya sınırlı biçimde kullanabilen kişilerin bir iPhone, iPad veya iPod touch’a ve Mac’e erişebilmelerini sağlıyor. Kullanıcı iPhone veya iPad’deki dokunmatik ekrana dokunamasa bile, özelliklerine erişebiliyor. Kullanıcı özel ihtiyacına göre pipete üfleme, düğmeye basma ve benzeri eylemleri yaparak Bluetooth özellikli çeşitli anahtar donanımlarından yararlanabiliyor ve akrandaki öğeler arasında gezinerek işlem yapabiliyor. Apple bu yıl Anahtarla Denetim özelliğini tüm platformlarda yer alacak şekilde geliştirdi. iOS, macOS ve tvOS’u aynı iPhone veya iPad’den kontrol edebilmenin yanı sıra, Anahtarla Denetim artık Apple TV’ye de eklenen bir özellik.
Apple ayrıca doğuştan görme engelli olan Mario Garcia’nın Voice Over özelliği ile iPhone’da fotoğraf çektiği, işitme engelli Win Whittaker’ın Made for iPhone işitme cihazı ile doğa turuna çıktığı ve atlet Alanna Flax-Clark’ın Apple Watch’taki Aktivite uygulamasıyla antrenman yaparak 2020 Paralimpik Olimpiyat Oyunları’na hazırlandığı diğer erişilebilirlik öykülerine de yer vermiş.
Görsel: Apple